moon hoon completes mixed-use building in seoul with small, angled windows
 
moon hoon completes mixed-use building in seoul with small, angled windows
dec 29, 2016

moon hoon completes mixed-use building in seoul with small, angled windows

 

‘dogok maximum’ is a narrow structure in seoul’s gangnam district that primarily functions as a residence and photography studio. designed by korean architect moon hoon, the building features a distinctive concrete façade covered with angled lines that demarcate the dwelling’s windows. located next to a tall wall on the former site of a fortune-teller’s shop, the scheme’s fenestration is a response to its urban setting — where privacy and seclusion are required at all times.

moon hoon dogok maximum
all images by namgoong sun

 

 

moon hoon designed the windows in such a way as to provide enough natural light, while protecting inhabitants from prying eyes. below grade, the basement houses a photography studio for the client’s son, while the ground floor forms a welcoming reception area with an outdoor parking space. in addition to a staircase, a compact elevator connects the lower three storeys, allowing elderly relatives to easily access the levels above.

moon hoon dogok maximum
angled lines demarcate the dwelling’s windows

 

 

the second floor contains sleeping quarters alongside a dressing room and a study area. primary living accommodation is found above, with designated lounge, kitchen, and dining areas. the uppermost storey includes a second bedroom with an en-suite bathroom, while a further staircase leads to an elevated roof terrace. here, an indoor hot-tub is contained behind glazed walls, offering views across the neighborhood below.

moon hoon dogok maximum
the narrow structure is located in seoul’s gangnam district

moon hoon dogok maximum
the ground floor forms a welcoming reception area

moon hoon dogok maximum
shared living accommodation includes designated lounge, kitchen, and dining areas

moon hoon dogok maximum
small, but carefully positioned windows provide natural night

moon hoon dogok maximum
the geometric lines on the façades are also visible internally

moon hoon dogok maximum
a staircase leads to an elevated terrace

moon hoon dogok maximum
an indoor hot-tub is contained behind glazed walls

moon hoon dogok maximum
the rooftop offers views across the neighborhood below

moon hoon dogok maximum
the largest window is found at the commercial ground floor

moon hoon dogok maximum
project drawing by moon hoon

 

 

project info:

 

name: dogok maximum
architect:
moonbalsso (moon hoon)
design team: kim jaekwan, kim sookhee, kim haeree, shin jinseok , jade narrido, jason houliston
location: 959-57, dogok-dong, gangnam-gu, seoul, korea
program: house + commercial
site area: 68 sqm
building area: 40.76 sqm
gross floor area: 183.97 sqm
building scope: 4 floors
parking: 1
height: 15.8m
building to land ratio: 59.94%
floor area ratio: 193.27%
structure: RC
exterior finishing: exposed concrete
client: jeon gyeong deuk

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,971 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine