moon hoon curves concrete k-pop building in korea
 
moon hoon curves concrete k-pop building in korea
may 27, 2014

moon hoon curves concrete k-pop building in korea

moon hoon curves concrete k-pop building in korea
photo by nam goong sun
all images courtesy of moon hoon

 

 

 

fitting with the typical building composition of baekhyeon-dong, south korea, the ‘k-pop curve’ is a mixed-use property with commercial programs on the lower two levels, and residential units on the upper floors. however, seoul based architecture office moon hoon sought to distinguish the structure from its context through its form and materials. responding to its location on a prominent street corner, the front façade takes a large curving shape, with a rectangular frame protruding at the center, creating a stage for public viewing.

moon hoon k pop curve designboom

a rectangular form juts through the building, creating a public stage toward the street and a private balcony behind
photo by nam goong sun

 

 

 

the street facing wall stands off of the overall building volume, producing an interstitial space containing a staircase which accesses the upper levels. on the roof, a terrace provides a place for social events. the ground floor and basement are open and flexible rooms able to host a variety of functions.

moon hoon k pop curve designboom

the rectangular frame’s smooth concrete finish contrasts the board-formed texture on the back elevation
photo by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

interior edges on the front façade are articulated with recessed lights
photo by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

the exterior stair passes through the street facing ‘stage’
photo by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

the street facing wall projects off of the main building volume
photo by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

a stair occupies the interstitial space, leading to the rooftop terrace
photos by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

an interior stairway is finished with a textured and mirrored material
photos by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

the basement space is designed flexibly for a variety of uses
photo by nam goong sun

moon hoon k pop curve designboom

the roof provides a space for social events
photo by nam goong sun

 

 

 

 

project info:

 

location: baekhyeon-dong, bundang-gu, seongnam-si, gyeonggi-do, korea
client: plantynet co., ltd.
program: multi use building and multiplex house
site area: 264.7 sqm
building area: 131.74 sqm
gross floor area: 435.85 m
height: 13.68 m
building to land ratio: 49.77%
floor area ratio: 136.20%
structure: reinforced concrete
exterior finish: exposed concrete
interior finish: ceramic tile, wallpaper
architect: moonbalsso(moon hoon)
project team: kim sookhee, jang dukhyun, kim taehyeong, lee byungyeup, song juneui
structural engineer: power
construction: jehyo
mechanical/electric engineer: guekdong engineering
design: dec. 2012 – apr. 2013
construction: may 2013 – may 2014
budget: 900 million krw
photography: nam goong sun

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,323 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine