moon hoon exaggerates roll house on slender site in south korea
 
moon hoon exaggerates roll house on slender site in south korea
may 29, 2014

moon hoon exaggerates roll house on slender site in south korea

moon hoon exaggerates roll house on slender site in south korea
photo by nam goong sun
all images courtesy of moon hoon

 

 

 

the seemingly large ‘roll house’, designed by korean architect moon hoon, masks the slender depth of the property located in the city of miryang. the large street facing elevation and extended front wall exaggerate the structure’s size, and visually pronounce the building. upon entry, the living room, dining area, and kitchen are openly connected on the lower level, but spatially distinguished by changes in floor height. beyond, a staircase wraps around the rear of the residence, accessing bedrooms and a protruding volume at the back.

moon hoon roll house designboom

photos by nam goong sun

 

 

 

the perimeter of the front elevation’s geometry is expressed, which visually pronounces the building’s gesture of wrapping back on itself. an irregular window composition further articulates the façade, and reflects the layout of interior spaces. additionally, a roof patio provides an outdoor space for relaxation, and is accessed from the master bedroom.

moon hoon roll house designboom

the perimeter of the front elevation is pronounced from the main building volume
photo by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

the living room, dining area, and kitchen are openly connected, but spatially distinguished by changes in floor height
photo by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

idiosyncratic window geometries are informed by the façade’s overall shape
photo by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

photo by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

a staircase wraps around the rear of the residence, accessing bedrooms
photos by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

photo by nam goong sun

moon hoon roll house designboom

a red fence wraps a roof garden, which is accessed from the master bedroom
photo by nam goong sun

 

 

 

 

project info:

 

location: sammoon-dong, milyang-si, gyeongsangnam-do, south korea
architect: moonbalsso (moon hoon)
project team: lee byungyeup, hwang jiae, park minjoo
structural engineering: moonbalsso
mechanical/electrical engineer: guekdong engineering
design period: 11.2012 – 01.2013
construction period: 03. – 11.2013
program: residence
site area: 128 sqm
building area: 67.85 sqm
gross floor area: 99.02 m
height: 8 m
building to land ratio: 52.34%
floor area ratio: 77.35%
structure: wood structure, reinforced concrete
exterior finish: stuc-co flex, color steel sheet
interior finish: wallpaper
budget: 200 million krw
photography: nam goong sun

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,117 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine