mount fuji architects studio stacks shipbuilders’ residences in japan
photo by ken’ichi suzuki
all images courtesy of mount fuji architects studio

 

 

 

positioned on an inclined plot overlooking japan’s inland sea, this concrete structure contains living accommodation for the families of workers employed at a local shipbuilding company. designed by mount fuji architects studio, the building’s two perpendicular volumes are embedded within the region’s terrain, with a rooftop plaza forming a rare public space in the town.

 

a grand stairway leads from the adjacent road to the roof terrace, before two brightly-lit atria provide access to the scheme’s residential areas below. the vertically extruded tower also serves as a counterweight, stabilizing the three-storey horizontal volume, which is cantilevered above ground level. below, a further public space is formed, where residents can shelter from the coastal elements.

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
the building is positioned on an inclined plot overlooking japan’s inland sea
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
the concrete structure contains living accommodation for the families of local workers
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
the building’s perpendicular volumes are embedded within the region’s terrain
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
a grand stairway leads to the roof terrace from the adjacent road
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
two brightly-lit atria provide access to the scheme’s residential areas below
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
a detail of the building’s paneled façade
photo by ken’ichi suzuki

mount fuji architects studio seto shipbuilders japan designboom
a further public space is formed beneath the cantilevered volume
photo by ken’ichi suzuki