this light-filled house in osaka is sandwiched between two apartment buildings
 

this light-filled house in osaka is sandwiched between two apartment buildings

in a residential area of ​​osaka, mountain house architects has designed a two-story wooden building with a loft that serves as both a private home and a graphic design office. the site has an extremely narrow frontage of a mere 4.2 meters (14 feet) and a depth of 18 meters (60 feet), and is sandwiched between apartment buildings on both the north and south sides, as well as an existing house on the east. the brief called on the architects to create a bright and open interior under these tricky conditions.

mountain house architects
all images by kaoru yamada

 

 

with the maximum volume determined by the surrounding conditions, mountain house architects planned two entrances for the home and office onto a rectangular layout. in order to minimize corridor spaces that would otherwise lessen the already narrow floor area, stairs were placed at the center of the building. this spatial configuration in turn divides the ‘public’ office and living spaces from the client’s ‘private’ spaces, such as the bathroom and bedroom.

mountain house architects

 

 

the center of the house takes advantage of the site’s depth, creating the sense of wideness throughout the entire space. meanwhile, between the north and south load-bearing walls lie the toilet and storage spaces. beams with angle bracings are located on both sides of the house, allowing ample natural light to filter inside the dwelling and furthering the effect of creating a bright space — all the while maintaining privacy from neighboring dwellings.

mountain house architects

mountain house architects

mountain house architects

mountain house architects

mountain house architects

mountain house architects

this light-filled house in osaka is sandwiched between two apartment buildings

 

 

project info: 

 

principle use: residence / graphic design office
structural design: ladderup architect
production: gekko
credit: 
design cooperation: +architects
building site: osaka, japan
site area: 68.05m2
total floor area: 97.12m2
number of stories: 2f+loft
structure: wood
design period: 2017.11 – 2019.04
construction period: 2019.01- 05
photo: kaoru yamada

  • Why live in a tool shed when you could move farther out of town?

    Jimmy

    Jimmy Xi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,251 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine