the base of the project intervention is the apartment, located in a renovated old tenement house near the wawel castle in cracow, poland. it is a small place with a surface of 46m2, but with a height of 330cm in the light of the room which allows the design team to think of the local stratification of utility functions and the creation of a mezzanine. by analyzing the requirements and lifestyle of the customer, MUS architects has thought maximizing the open living space and creating a bedroom on the mezzanine above the entrance belt of the apartment.


all images © janina tynska

 

 

thanks to the adopted space arrangement, polish based studio MUS architects has fulfilled the clients’ functional plan in a small area while keeping the openness of the living space to the undoubted strengths of the space — the high interior, attractive balcony, and large windows. the ‘wireframe apartment’ is compounded by an entrance with a hall, a kitchen open to the living and dining room, and a bathroom. the bedroom zone above the entrance to the apartment, kitchen and bathroom on the mezzanine was divided into the master bedroom and the children’s bedroom. it is worth noting that, due to the family’s lifestyle, the apartment is not used on a daily basis and is mainly a ‘private haven’, a meeting point for the client and his family.


the whole apartment is complemented by furniture of esteemed producers

 

 

the ‘wireframe apartment’ has been designed in a functional and modern style. the language of aesthetic articulation is compact and minimalistic, and the layout of the space is legible and tailored to the needs of the client. the interior is dominated by white ash wood and a black skeleton of lumps levitating in space that order and accentuate the elements of the composition. the whole composition is complemented by freestanding furniture of famous and esteemed producers.


the kitchen is open to the dining and living room


the apartment’s interior is dominated by a white ash wood


the mezzanine above is divided into the master bedroom and the children’s bedroom


black staircase takes you from the living room to the mezzanine above the entrance


the language of the aesthetic articulation is compact and minimalistic


the apartment has been designed functional and modern


black frames organize a functional program by emphasizing its components


the bathroom is separated from the bedrooms


the design of the children’s bedroom fills the clients’ functional plan


in order to maximize the living space, a bedroom was created on a mezzanine above the entrance 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news