musée des confluences by coop himmelb(l)au nears completion
 
musée des confluences by coop himmelb(l)au nears completion musée des confluences by coop himmelb(l)au nears completion
nov 26, 2013

musée des confluences by coop himmelb(l)au nears completion

musée des confluences by coop himmelb(l)au nears completion
photo © coop himmelb(l)au

 

 

 

integrating the fields of technology, biology and ethics, coop himmelb(l)au‘s musée des confluences‘ is envisioned as a ‘crystal cloud of knowledge’ blurring divisions between subject areas and focusing on the society of the future. located at the confluence of two rivers in the french city of lyon, the themes of contrast and divergence are characterized in the architecture of the design, fusing together separate entities to form a new dynamic structure. the building is an entirely public facility, functioning as both a museum and as an urban leisure space and is expected to be completed by 2014.


‘the crystal’ oriented towards the city center
photo © coop himmelb(l)au

 

 

 

the design features three primary components, ‘the plinth’, ‘the crystal’ and ‘the cloud’. ‘the plinth’, situated beneath the main entrance of the museum, houses auditoriums, meeting rooms and technical areas. above, the fully glazed ‘crystal’ is oriented towards the town, welcoming visitors and serving as a public space. large panes of glass are mounted within steel frames, drawing in vast quantities of natural light.


the building is an entirely public facility, functioning as both a museum and as an urban leisure space
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône

 

 

 

contrasting the precise contours of ‘the crystal’, ‘the cloud’ has been constructed to resemble a spaceship stationed above the building. programmed across three levels, three permanent and seven temporary exhibition galleries are connected with a fluid circulation route. the configuration of the exhibition halls further establish the themes of variance and complexity, with enclosed black boxes alternating with open gallery areas.


‘the cloud’ has been constructed to resemble a spaceship stationed above the building
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône

 

 

 

externally, ramps and pathways merge the structure with an adjacent park, forming a new public square. the museum references both the past and future, stimulating curiosity, and providing lyon with a significant and sustainable cultural center. see more images of the ‘musée des confluences’ under construction here.


‘the cloud’ houses ten exhibition galleries
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône


the angular and tapered forms of ‘the cloud’
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône


the junction of the design’s three primary components: ‘the plinth’, ‘the crystal’ and ‘the cloud’
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône


the project’s interior under construction
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône


‘the gravity well’
photo by blaise adilon
image © musée des confluences – département du rhône

 

 

 

project info:

 

site area: 20,975 sqm
gross floor area: 46,476 sqm
net floor: 29,700 sqm
visitors per year: 500,000

 

coop himmelb(l)au: wolf d. prix, helmut swiczinsky + partner
design principal: wolf d. prix
project partner: markus prossnigg
project architects: mona bayr, angus schoenberger
project coordination: thomas margaretha, peter grell
project team vienna: christopher beccone, guy bébié, lorenz bürgi, wolfgang fiel, kai hellat, robert haranza, alex jackson, georg kolmayr, daniel kerbler, lucas kulnig, andreas mieling, marianna milioni, andrea schöning, mario schwary, markus schwarz, oliver tessmann, dionicio valdez, philipp vogt, markus wings, tom wiscombe, christoph ziegler, jutta schädler
project team lyon: francois texier, philippe folliasson, etienne champenois, alexandru gheorghe, niels hiller, emanuele iacono, pierre-yves six

 

planning: patriarche & co, chambéry/lyon, france
execution: mesa workshop, lyon, france
project management: chabanne & partenaires, lyon, france
construction survey lyon: jean pierre debray
costs: mazet & associés, paris, france / cubic, lyon, france
structural engineering: design: b+g ingenieure, bollinger und grohmann gmbh, frankfurt, germany
executive: coyne et bellier, lyon, france / vs_a, lille, france
HVAC: itee-fluides, arnas, france
security fire consultation: cabinet casso & cie, paris, france
acoustics: cabinet lamoureux, paris, france
media consultation: cabinet labeyrie, paris, france
lighting consultation: har hollands, eindhoven, netherlands
landscape design: egis aménagement, lyon, france

  • the roof is melting

    ASphere says:
  • another spaceship.

    wpgmb says:
  • is this all necessary?

    jerry veverka says:
  • Lebbeus Woods would like this one.

    Arturo says:
  • It is a jumbled tour deforce/monumental landfill project that is visually marvelous, but what about the function. I like it! Would like to see more interior shots.

    Kenneth Smythe says:
  • I hope the engineers working on this project will take a loooong well-deserved vacation once the keys to the building are given to the client.

    @arturo : I thought so to ! but i’m sure lebbeus would have added stilts, and probably would have wanted his creation to “grow” from a pre-existing structure.

    Romain M. says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
491,175 subscribers
- see sample
- see sample