AP house by MVN arquitectos overlooks the mediterranean sea
all images courtesy of MVN arquitectos

 

 

 

madrid-based practice MVN arquitectos has envisioned ‘AP house’ in almería, spain, which offers panoramic vistas across the mediterranean sea. in order to open views towards the ocean and surrounding mountain range, a terrace has been created that connects the design. the building is positioned at the highest point of the site with a floor plan that allows its inhabitants to maximize the gradient of the plot. containing the home’s living accommodation, the base of the building is constructed from stone, while more private areas of the residence are housed within three cubed white volumes above.

MVN arquitectos AP house designboom
the residence offers panoramic views across the alboran sea

 

 

 

a glazed courtyard delineates the internal living space that faces southeast, open to the swimming pool in the foreground and the sea in the distance. oriented to the southwest, the kitchen-diner presents views of the mountains, while guest bedrooms are positioned to look out towards a secluded garden at the rear of the property. at the upper level, bedrooms are split between two independent blocks.

MVN arquitectos AP house designboom
three white cubed volumes contain the home’s more private areas

 

 

 

integrating the building with the landscape, tiered terraces have been incorporated within the structure’s immediate surroundings. important areas of shading are established through the dwelling’s bold geometry, protecting inhabitants from the region’s hot sun and ensuring a cool and comfortable environment throughout the year.

MVN arquitectos AP house designboom
the building is positioned at the highest point of the site, allowing its inhabitants to maximize the gradient of the plot

MVN arquitectos AP house designboom
an external terrace has been created that connects the design

MVN arquitectos AP house designboom
areas of shading are established through the dwelling’s bold geometry

MVN arquitectos AP house designboom
the approach and entrance to ‘AP house’

MVN arquitectos AP house designboom
the kitchen-diner presents views of the surrounding mountain range

MVN arquitectos AP house designboom
a central atrium fills the home with natural light and ventilation

MVN arquitectos AP house designboom
upper levels of the property provide views of a secluded garden

 

 

project info:

 

location: macenas, almería, spain
size: 408 sqm
type: housing
client: private commission