MVRDV: balancing barn completed MVRDV: balancing barn completed
oct 14, 2010

MVRDV: balancing barn completed

balancing barn by MVRDV photo by edmund sumner

 

 

 

balancing barn, a cantilevered holiday home near the village of thorington in suffolk, england, was completed last tuesday. living architecture, an organization devoted to the experience of modern architecture, commissioned MVRDV in 2008. mole architects from cambridge were executive architects and studio makkink bey designed the interior.

 

 

balancing barn is situated on a beautiful site by a small lake in the english countryside near thorington in suffolk. the barn responds through its architecture and engineering to the site condition and natural setting. the traditional barn shape and reflective metal sheeting take their references from the local building vernacular. in this sense the balancing barn aims to live up to its educational goal in re-evaluating the countryside and making modern architecture accessible. additionally, it is both a restful and exciting holiday home. furnished to a high standard of comfort and elegance, set in a quintessentially english landscape, it engages its temporary inhabitants in an experience.  

 

 

approaching along the 300 meter driveway, balancing barn looks like a small, two-person house.  it is only when visitors reach the end of the track that they suddenly experience the full length of the volume and the cantilever. the barn is 30 meters long, with a 15 meters cantilever over a slope, plunging the house headlong into nature. the reason for this spectacular setting is the linear experience of nature. as the site slopes, and the landscape with it, the visitor experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. the linear structure provides the stage for a changing outdoor experience.

 

 

at the midpoint the barn starts to cantilever over the descending slope, a balancing act made possible by the rigid structure of the building, resulting in 50% of the barn being in free space. the structure balances on a central concrete core, with the section that sits on the ground constructed from heavier materials than the cantilevered section. the long sides of the structure are well concealed by trees, offering privacy inside and around the barn. 

 

 

the exterior is covered in reflective metal sheeting, which, like the pitched roof, takes its references from the local building vernacular and reflects the surrounding nature and changing seasons. 

 

 

on entering the barn, one steps into a kitchen and a large dining room. a series of four double bedrooms follows, each with separate bathroom and toilet. in the very centre  of the barn the bedroom sequence is interrupted by a hidden staircase providing access to the garden beneath. in the far, cantilevered end of the barn, there is a large living space with windows in three of its walls, floor and ceiling. the addition of a fireplace makes it possible to experience all four elements on a rainy day. full height sliding windows and roof lights throughout the house ensure continuous views of, access to and connectivity with nature. 

interior design by studio makkink bey

 

the interior is based on two main objectives: 

– the house is an archetypical two-person home, expanded in shape and content so that it can equally comfortably accommodate eight. two will not feel lost in the space, and a group of eight will not feel too cramped.

 

– a neutral, timeless timber is the backdrop for the interior designed by studio makkink bey. partly pixilated and enlarged cloud studies by john constable and country scenes by thomas gainsborough are used as connecting elements between the past and contemporary britain, as carpets, wall papers and mounted textile wall-elements. the crockery is made up of a set of english classics for two, and a modern series for a further six guests, making an endless series of combinations possible and adding the character of a private residence to the home.

 

the barn is highly insulated, ventilated by a heat recovery system, warmed by a ground source heat pump, resulting in a high energy efficient building.

beams

bathroom

 

living architecture has asked a series of established and emerging world class architects to build houses around the uk. the houses will be available to rent for holidays by the general public. the inspiration for living architecture came from a desire for people to be able to experience what it is like to live, eat and sleep in a space designed by an outstanding architectural practice. whilst there are examples of great modern buildings in britain, they tend to be in places that one passes through (eg. airports, museums, offices), and the few modern houses that exist are almost all in private hands and cannot bevisited. living architecture has started to open its houses for holiday rentals in the autumn of 2010. 

  • very nice

    ivan says:
  • why not?

    nabito architects says:
  • Interesting scuplture!

    Sakul says:
  • très intéressant pour quoi pas non? il faut oser.

    sarbast sewkany says:
  • Beatlejuice, Beatlejuice…come on, say it, one more time!

    Winona says:
  • great idea. not such a great execution.

    bb says:
  • i would like to live in there

    mrnj says:
  • This is a beautiful full house sculpture, been following the construction articles.

    But the V shaped tubes at the end, being added in the last stage lose the suspended effect of the whole project. Great mistake.

    Ciro says:
  • @Ciro look closer, it’s a kid on a swing, not v shaped tubes……….
    It therefore meets the whole “balancing” concept.

    Vee says:
  • I agree with the other comments that say great idea, poor execution. the struts on the balancing end, the structural elements that cross over windows, the skin that makes it look like an airstream trailer (which isn’t a bad reference in itself, just doesn’t make sense for this structure), and the see-through bottom that, again, seems to place it in the realm of novelty.

    eL says:
  • the interior is just amazing

    samgledhill says:
  • i think it’s not in tune with the nature

    wilburn says:
  • Not understanding justification for the contrived massive cantilever achieved at great expense for what exactly? The skin looks like aluminum foil. Otherwise well detailed.

    mArkW says:
  • An 80’s NY penthouse out in the fields of England – balancing. Seems like a confused space to me. You sit in your lounge with vertigo, watching your child swing under a precariously balanced house. Whilst I know it wont topple over due to its rigid shell, its still an unnatural space to have to get accustomed to. Isn’t country life supposed to be relaxing? The only thing right here is the outdoors and the fire.

    ricky says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news