MVRDV and BSK arkitekter to transform warehouse into riverfront cultural hub in sweden
 

MVRDV and BSK arkitekter to transform warehouse into riverfront cultural hub in sweden

dutch architecture firm MVRDV and co-architects BSK arkitekter reveal their vision for ‘magasin 113’, a former warehouse that will be transformed into a 16,500 square meters mixed use complex in frihamnen rivercity — the largest urban development project in scandinavia. as one of the few remaining multi-story warehouses, ‘magasin 113’ will become a lively cultural development with both private and public functions.

MVRDV magasin 113
the entire site occupies the edge of an existing public square on the riverfront
all images © MVRDV

 

 

the entire site occupies the edge of an existing public square on the riverfront and will incorporate public amenities. MVRDV and BSK arkitekter utilize the warehouse structure to offer flexible offices, an art centre, pop-up spaces, and more. gothenburg-based advertising agency forsman & bodenfors and göteborgs konsthall have plans to establish its offices in the building.

MVRDV magasin 113
frihamnen rivercity is the largest urban development project in scandinavia

 

 

the warehouse typology was envisioned as a flexible space for diverse functions. the brick facade and interiors will be restored while the concrete frame will support three new levels of timber-framed floors above. the additional levels will create diverse spatial experiences from the ground level upwards.

MVRDV magasin 113
the program includes flexible offices, an art center, pop-up spaces, a cafe, and shops

 

 

a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the entire structure to resolve the need for insulation. the combination of pre-existing brick with modern elements such as the glass skin will create a blend of old and new, wherein solidity and transparency work in dialogue with each other. vertical circulation is resolved by distinct staircases which weave through the building to create a dynamic public route through the space.

MVRDV magasin 113
the pre-existing structure was combined with upper level timber levels and a glass envelope

 

 

the project will become a public node that unites urban spaces in the area. ‘magasin 113’ will attract a wide range of tenants and services, which in turn will help to create an inviting and desirable neighborhood.

MVRDV magasin 113
pre-existing brick is blended with modern elements 

MVRDV magasin 113
solidity and transparency work in dialogue with each other

MVRDV magasin 113
diverse programs are blended seamlessly through carefully designed circulation

 

 

project info:

 

location: gothenburg, sweden
year: 2017
client: gothenburg city council and älvstranden utveckling
size and programme: 16,500 sqm mixed-use
design: MVRDV – winy maas, jacob van rijs and nathalie de vries
design team: jacob van rijs, fokke moerel with klaas hofman, daniella persson, mathias pudelko, alicja pawlak and mateusz wojcieszek
visualization: antonio luca coco, pavlos ventouris, massimiliano marzoli, paolo mossa idra and davide calabro
co-architects: BSK arkitekter
images: MVRDV

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,111 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine