MVRDV to transform its expo pavilion in hannover with stacked dutch landscapes
 

MVRDV to transform its expo pavilion in hannover with stacked dutch landscapes

MVRDV reveals its proposed transformation of one of their own early projects, the dutch pavilion at the 2000 world expo in hannover. with the revitalization, the team seeks to convert the former expo pavilion into a co-working office building, with two new buildings to be added to the space surrounding the pavilion. one of these new buildings will contain student housing and the other will host offices and parking. with its third level forest, MVRDV’s design maintains the qualities that made the pavilion an icon of the 2000 world expo and reinterprets the original project’s concept for the two new buildings.

MVRDV expo pavilion
images © MVRDV

 

 

MVRDV’s original expo 2000 pavilion was designed as a response to the expo’s dutch theme, ‘holland creates space.’ rather than occupying the full site, six dutch landscapes were stacked into a tower on one portion of the site, while the remainder of the area became an open outdoor space within the expo grounds. representing a country defined by its lack of land, the pavilion conveyed the liberating message that nature can be created artificially and stacked vertically. it became a key reference for sustainable design, presenting an ideal of a building as a self contained ecosystem, incorporating nature and generating its own internal resource cycles.

MVRDV expo pavilion

 

 

the design team at MVRDV maintains this ‘stacked landscape concept with its expo pavilion 2.0, renovating the existing building and adding two stepped buildings on the perimeter of the original site. the renovated pavilion will house co-working offices and meeting rooms, with particular attention given to maintaining the features of the original design and converting them into office elements. the two new buildings add student housing — in the larger building — with offices and parking in the smaller building. these form perimeter blocks around the site, stepping down to create an entry point on the west of the site that provides access to the centralized landscaped courtyard.

MVRDV expo pavilion

 

 

project info:

 

project title: expo pavilion 2.0

architecture: MVRDV

location: hannover, germany

client: ilive expo campus gmbh

founding partner in charge: jacob van rijs

director: sven thorissen, markus nagler

design team: katrien van dijk, enrico pintabona, philipp kramer, daniel mayer, rico van de gevel, luca vacchini, mateusz wojcieszek, andrea manente, saskia kok, evgenia zioga, pietro marziali, bartlomej markowski, cristina marginean, philipp wenzl, alessio palmieri, anna brockoff, alexander forsch, katarzyna plonka, anna bern, ruggero buffo, quinten smits, antonie van vliet

co-architect: AI+P planungs gmbh

project coordination: AI+P planungs gmbh

landscape architect: Lad+ landschaftsarchitektur diekmann

year: 2020

visualizations: antonio luca coco, pavlos ventouris

copyright: MVRDV 2018 — (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries, frans de witte, fokke moerel, wenchian shi, jan knikker)

images: © MVRDV

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,029 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine