MVRDV library in tianjin china
a library designed by dutch firm MVRDV is nearing completion in the chinese city of tianjin. the 34,200 square meter building forms part of the new binhai cultural centre, a masterplan designed by german architects GMP. the structure joins four other buildings on the site via a series of ‘cultural corridors’. the library is articulated around a mirrored spherical auditorium, which — alongside the main atrium — offers views of both the interior space and the adjacent park in front of the building. the form of the terraced bookshelves echo the shape of the sphere throughout the atrium, creating an interior, topographical landscape.

MVRDV library in tianjin china
the library is articulated around a mirrored spherical auditorium
all images © MVRDV

 

 

alongside the tianjin urban planning and design institute (TUPDI), MVRDV has designed the library as part of a larger plan to provide the city with a new cultural district. the building acts not only as an educational facility, but also as a important connection between the park and the cultural district. ‘the eye is the center of the library. it ‘hollows out’ the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space,’ explains MVRDV co-founder winy maas. ‘in its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360 degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.’

MVRDV library in tianjin china
the scheme forms an important connection between the park and the cultural district

 

 

the library sits within a sheltered gallery, topped with cathedral-like vaulted arches, which wind their way throughout the scheme. the building’s five levels contain an extensive program of educational facilities, while the subterranean level offers service spaces, book storage and a large archive. the ground floor provides easy access reading areas for children and the elderly. the first and second storeys consist primarily of reading rooms, books and lounge areas, with the top two floors housing meeting rooms, offices, and computer and audio rooms.

MVRDV library in tianjin china
the form of the terraced bookshelves create a topographical landscape

 

 

tianjin library is part of GMP’s 120,000 square meter masterplan which aims to ‘accentuate the characteristics of the surrounding districts’. through its design, the complex seeks to become a meeting point for the CBD, old town, residential districts, commercial areas, and the city’s government quarter. the project has been designed for tianjin binhai district and is scheduled to open to the public in mid-2017.

MVRDV library in tianjin china
the sphere at the heart of the design

MVRDV library in tianjin china
step diagram / click for larger version

MVRDV library in tianjin china
mountain activity diagram / click for larger version

MVRDV library in tianjin china
structure, circulation, and program diagrams / click for larger version

 

drawings

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save