MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center
 

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

MVRDV has unveiled their unselected design proposal for the aquatic centre at the 2024 paris olympic games. designed as an antidote to the ‘trendy’ and iconic’ olympic venue, this competition entry prioritized the needs of the area in order to create connections between neighboring locations, resulting in a vertical park and ‘green lung’ within the city that blends seamlessly into its surroundings.

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center
images by engram studio, courtesy of MVRDV

 

 

surrounded by ‘iconic’ structures, MVRDV’s paris olympic aquatic center proposal distanced itself from this while aiming to solve the problems the area presented: pedestrian connections, green space, and the lack of amenities for the neighborhood — in particular, for the residents of the concerted development zone (ZAC) of plaine saulnier. rather than competing with the stadium for attention, the shape of the aquatic center is essentially a simple rectangle, with spaces for sport – including an indoor climbing area, fitness and meditation zones, a splash pad for children, coworking spaces, and a restaurant – arranged around the central space holding the olympic swimming and diving pools, with seating for up to 6000 spectators.

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

 

 

the modest design approach continued all the way to the exterior surfaces including façade, roof and paving, which all presented a light-colored, low-carbon concrete with gently curving edges giving the impression of a continuous sheet that has been draped. the roof also holds the building’s signature feature — an explosion of greenery that takes over it. smaller grasses and shrubs cover the center of the roof while larger plants up to 2 meters tall have been placed closer to the roof’s edges, where the structure can support a deeper soil layer. at its very edges, the roof slopes downwards. these sloped edges reveal this green landscape to passers-by, with hanging plants at the very edges of the roof only adding to the impression of the diverse natural landscape behind.

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

 

 

this green roof offers great benefit to the area in terms of sustainability, with this ‘green lung’ of over one hectare within the city helping to improve air quality and lower local temperatures. unlike the western façade, the roof is not accessible to visitors making it a perfect attraction not only for plant biodiversity, but for animal biodiversity as well. inside, oval windows and skylights provide excellent daylight for the pools, reducing energy consumption, while significant effort was made to reduce the water consumption in the pools themselves. thanks to the partnership with engie, 80% of the energy used by the building would come from sustainable sources.

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

MVRDV proposes a vertical park + green lung for the paris olympic aquatic center

 

 

 

project info:

 

name: paris olympic aquatic center

architect: MVRDV

location: france
city: saint-denis
year: 2020
surface: 15000 m²
client: métropole du grand paris
status: competition
programs: sports
themes: architecture, leisure, public

principle in charge: winy maas
partner: bertrand schippan
design team: michael labory, pierre-emmanuel escoffier, daniel diez, davide salamino, josselin jung, federico fiorino, inez wawszczyk
copyright: MVRDV (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries)

co-architect: BVL architecture + explorations architecture, paris, france
contractor: adim + vinci construction + engie + UCPA
project coordination: adim
landscape architect: TER
structural engineer: bollinger grohmann + tractebel
mep: tractebel + ethis
cost calculation: CBC + prisme
environmental advisor: OASIIS
acoustic: lamoureux acoustique
visualizations: engram

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine