MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
 
MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
nov 12, 2013

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg

MVRDV receive permission for the couch clubhouse at IJburg
all images courtesy of MVRDV

 

 

 

MVRDV has received planning permission for a tennis clubhouse to be built on the artificial island of IJburg in the east of amsterdam. in addition to providing seating for up to 200 spectators, ‘the couch’ will contain new locker rooms, as well as kitchen and storage facilities. the scheme is proposed to be a meeting point for all ages, completely accessible to the public 365 days a year. replacing temporary premises, the project’s main internal space is multifunctional and will be used to host the organization’s numerous events.

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
the rooftop observation deck provides seating for up to 200 spectators

 

 

 

the long open volume features a large transparent frontage allowing vast amounts of natural light to permeate the clubhouse, and provides generous views of the lake. to the south, glazing is employed less extensively, cooling the interior of the design. externally the concrete structure is sealed with an EPDM polymer the same color and texture as the clay courts surrounding it.

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
‘the couch’ will contain new locker rooms, as well as kitchen and storage facilities

 

 

 

the scheme has been developed to be as efficient as possible, with the materials used ensuring that the building retains heat in winter, while in summer the clubhouse will be naturally ventilated. construction commences in november 2013, and is expected to be completed before summer 2014.

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
the structure is sealed with an EPDM polymer the same color and texture as the clay courts

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
the project’s main space is multifunctional and will be used to host the organization’s numerous events

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
large glazing provides views of the adjacent lake

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
the scheme is proposed to be a public meeting point, open 365 days a year

MVRDV receives permission for the couch clubhouse at IJburg
process diagram

 

 

project info:

 

location: amsterdam, the netherlands
client: TC IJburg
program: 200 sqm (2,153 sqf) tennis club and viewing platform

  • exciting building, beautifully drawn.

    David
  • Great project!!

    ARCHIT3CTUM

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,170 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine