MVRDV conceives vast tencent campus in shenzhen as an undulating mountain range
 

MVRDV conceives vast tencent campus in shenzhen as an undulating mountain range

MVRDV has revealed its competition entry and research process for the new HQ of tencent, a major chinese technology company. located on a 133-hectare site in a prominent location in shenzhen’s qianhai bay, the urban district includes offices, employee homes, commercial units, public amenities, schools, and a conference center. the smart city district is shaped like a continuous undulating mountain range, with a waterfront park winding its way around the base.

mvrdv tencent campus
all images by atchain

 

 

to accommodate the company’s rapid growth, tencent began plans for its new headquarters almost immediately after completion of their current shenzhen headquarters — the tencent seafront towers. however, the tech giant’s ambition for its next home called for a total of 2 million square meters of floor space to accommodate offices for 80,000-100,000 employees. tencent also requested that the new campus be an exemplary smart city district, demonstrating the city-altering potential of the latest urban technologies.

mvrdv tencent campus

 

 

MVRDV’s studies, culminating in this competition entry, envision the campus as a grid of over 100 buildings with an undulating roof of photovoltaic panels. meanwhile, multiple bridges connect the buildings to form a continuous surface reminiscent of a mountain range. at the foot of the buildings, a waterfront park winds its way along the entire eastern side of the site, facing into qianhai bay. this park also expands up the lower levels of the adjacent buildings to form greenery-filled terraces.

mvrdv tencent campus

 

 

placed throughout the park are many of the public buildings for the district, including a school and kindergarten, a sports center, and a data center, among others. at the southern end of the park is the most notable building on the campus, a conference center shaped like a rock at the foot of the hills. flanking the entrance to qianhai bay, this structure serves as a landmark of tencent’s global influence.

mvrdv tencent campus

 

 

at an intersection of the street grid is the project’s ‘beating heart’, the information plaza. this spherical space, carved from the corners of four adjacent buildings, displays data related to the everyday functioning of the campus, from occupancy rates to carbon usage. another key smart city intervention is the site’s transportation strategy: along the eastern side of the site, a highway gives access to four underground car parks, but the street grid itself is reserved for autonomous cars and a shuttle bus loop that ensure employees and residents can move around easily. in addition, metro and bus lines to the city run along both eastern and western edges of the site to connect it to the rest of shenzhen.

 

 

‘our studies and competition entry for tencent are an attempt to show that the smart city is also the green city,’ explains MVRDV founding partner winy maas. ‘with ubiquitous smart city elements, headlined by a futuristic data hub at the heart of the campus, tencent employees would feel enveloped by technology. but they are also literally surrounded by nature, with the serpentine park always within a short walking distance, and green terraces all around them.’

 

 

in the design process for the campus, MVRDV conducted a complex research project to arrive at the optimal design. the architects developed 28 different outline designs, ordering them into a design ‘genealogy’ that traced multiple evolutionary branches as the team sought to add key qualities to their previous designs. ‘all studies were scripted, thus preparing a new way of designing and maintaining future smart cities’, adds maas. ‘the final competition entry was a synthesis of everything learned in this iterative process, resulting in a tech campus that is diverse, flexible, green, dynamic, open, adaptable, and above all, visionary.’

 

 

project info:

 

name: tencent campus
location: qianhai, shenzhen, china
year: 2019
client: tencent
size and program: 2 million sqm city district – office, residential, cultural, educational

 

architect: MVRDV
founding partner in charge: winy maas, jacob van rijs
partner: wenchian shi
design team: kyo suk lee, marco gazzola, shengjie zhan, seul lee, yayun liu, daehee suk, dong min lee, cosimo scotucci, andrius ribikauskas, luca beltrame, sen yang
visualizations: antonio luca coco, francesco vitale, pavlos ventouris, kirill emelianov, costanza cuccato, giovanni coni, davide calabro, tomaso maschietti
sustainability consultancy: peter mensinga
project coordination: jammy zhu
images: MVRDV, atchain, lights CG
copyright: MVRDV 2018 – (winy maas, jacob van rijs, nathalie de vries)

 

landscape architect: topotek 1
engineering, transportation, climatic analysis, water management: burohappold engineering
smart cities and digital strategies: carlo ratti associati, prof. IR. elphi nelissen (TU eindhoven)
renewable energy consultancy: samuel op den orth
communication strategy: kesselskramer

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    502,528 subscribers
    - see sample
    - see sample