nada's all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages

nada's all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages

‘El Llogaret’ is organized like a genuine mediterranean village

 

In his 18th-century work, Observations on the natural history, geography, agriculture, population, and fruits of the kingdom of Valencia, Spanish botanist Antonio José Cavanilles describes the La Pobla de Farnals village as a ‘llogaret que creix de dia en dia’ — in English, ‘a little place that grows day by day’. From that quote, interior design studio Nada has reinterpreted Cavanilles’ description to design ‘El Llogaret’, an all-white concrete residential complex in Valencia inspired by the emblematic Mediterranean villages. 

the small mediterranean village designed by nada 1

all images © Germán Cabo

 

 

Completed in collaboration with architecture practice Viraje (see more here), ‘El Llogaret’ by nada (see more here) perfectly merges tradition with the avant-garde, resulting in a series of box-like volumes articulated around large garden areas, with a swimming pool, to enjoy the climate year-round. 

the small mediterranean village designed by nada 2

 

 

a series of box-like volumes delimited by partition walls 

 

Organized like a genuine Mediterranean village, the idea here is to hold a box in two long dividing walls,’ explains Nada. To start, the interiors are brightly-lit and completely open to the outdoors, allowing natural ventilation to pour in generously. The ground floor is delimited solely by a roof and seamlessly links to the exterior, while large windows shelter the living-dining room with an open-plan kitchen. The first floor is designed as a series of boxes separated by partition walls; each box incorporates a bathroom and three bedrooms, one of which features a dressing room and an en-suite restroom.

the small mediterranean village designed by nada 6

 

 

Thanks to recesses created by the volumetric arrangement, residents can enjoy a series of corners, shadows, and points of intimacy throughout the day. Facing the apartment units is a central pool built like an underground cube and delimited by a white wall that functions as a reflective screen of light at night, echoing the scenery of a sea horizon.

 

Construction-wise, the team built the complex in just a few months using prefabricated concrete modules that were transported to and assembled on site, in a short time.

the small mediterranean village designed by nada 7

el-llogaret-nada-designboom-full

the small mediterranean village designed by nada 8

 

nada's all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages

the small mediterranean village designed by nada 11

 

 

 

1/4
nada’s all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages
 
nada’s all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages
 
nada’s all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages
 
nada’s all-white residential complex in valencia takes cues from mediterranean villages
 

project info:

 

name: El Llogaret

location: Platja de la Pobla de Farnals, Valencia, Spain 

architecture: Nada

collaborator: Viraje

completion year: 2022

photography: Germán Cabo

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

ARCHITECTURE IN SPAIN (500)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (466)

NADA (2)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2659)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5