nada renovates the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor
 

nada renovates the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor

located in the el born neighborhood of barcelona, design studio nada has refurbished the ‘picasso’ apartment for a young professional couple. situated within a residential building dating back to the 1970s, the existing residence overlooks the parc de la ciutadella, the greatest green area in the city center. the recently completed project sees the reimagining of the original 754 ft2 (70 m2) space to create a contemporary and light-filled home.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

the central white cube

all images © nit victorio

 

 

the brief from the clients sought to transform the existing compartmentalized apartment into a more fluid and open plan. working around their tight budget, the design team at nada proposed an open kitchen and living space, a master bedroom and dressing area, and a second room connected to the living room. by applying a contemporary style with simple and coherent materials, the result is a thoughtful, connected space where different elements perfectly interact with each other.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

the central white cube distributes the apartment

 

 

the plan of the picasso apartment centers around a white cube. built within the living space, the different functions of the house intend to radiate from this element. the structure contains a niche on the living room side, the dressing area, as well as bookshelves and storage space. inside the white cube, a second room, which is almost hidden, connects with the living room and provides a space for a variety of uses.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

light flows through the space

 

 

given its prime location overlooking the parc de la ciutadella, the new design focuses on bringing natural light into the interior and forming a dialogue between the indoor and outdoor environment. the result is a space that is directed towards the windows, removing any obstacle that would obstruct both the flow of light and views. to achieve this, former space divisions have been removed by nada, except for the large load-bearing wall that has been used to conceal the necessary services.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

translucent glass doors are reminiscent of japanese shojis

 

 

in order to provide privacy while also allowing light to flow through the spaces, translucent glass doors have been specified throughout the apartment. evoking japanese shoji partitions, these frosted elements create a delicate balance between transparency and privacy and have been applied at the entrances to the bedroom, bathroom and laundry room.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

the living space

 

 

with the aim to enhance the flow of light and minimize any obstacle, simple materials and a muted color palette characterize the picasso apartment. white is predominant in all the vertical elements, in contrast to the continuous green paving that permeates all the spaces of the house. green is selected as a reminder of the tree branches behind the delicate curtains that diffuse the outdoor light. sandy tone ceramics both in kitchen and bathroom emerge as a common theme in the rest of the apartment, alluding to the mediterranean character of barcelona.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

the continuous green floor invades every room

 

 

to complement the design, nada has carefully selected furniture pieces so as not to compromise the spatial experience. the living room features a white marble tulip table with paring chairs designed by eero saarinen in the 50s. the simplicity of the headhat bowl designed by santa & cole tops this iconic table. hanging from the white central block, the eye clock by george nelson, also designed in the 50s, oversees the scene occurring in the living room. the executive arm chair, also designed by saarinen, brings a touch of color next to the sofa and the parentesi suspension lamp, an icon from the 70s from achille castiglioni, enlightens the bricks from the original pillar.

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

translucent doors

nada designs the picasso apartment in barcelona with a continuous green floor designboom

doors are used to hide the bookshelf as well as the bedroom door

light flows through the doors

ceramic tiles are applied in the bedroom

the bathroom

the bathroom

proposed floor plan

 

 

project info:

 

project name: picasso apartment

location: passeig picasso, barcelona, spain

design: nada (borja hernández and arcadi martín)

collaborator: edu covelo

area: 754 ft2 (70 m2)

year: 2019

photography: nit victorio

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    502,528 subscribers
    - see sample
    - see sample