‘sliding door house’ by naoi architecture and design office, ibaraki prefecture, japanimage © hiroshi uedaall images courtesy of naoi architecture and design office

 

 

in a quaint neighborhood in ibaraki prefecture, overlooking a green field of sweet potatoes, is the ‘sliding door house’ for a couple and theirchildren. the architects, naoi architecture and design office, designed the home around a double-height living room on the first floor that contains a very large sliding glass door connecting the interior with the yard and community path that brings neighbors and visitors and provides a varied social life. the upstairs contains the private bedrooms, cantilevering slightly into the garden to bring the owners closer to the rural landscape as the mass shades the social functions below. appliances and lighting were kept to a minimum to reduce resources, relying more on orientation for lighting and temperature regulation.

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officesweet potato fieldimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design office(left) entrance(right) deck with the start of the large sliding glass doorimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officesocial spaces on the ground floor communicate with the exteriorimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design office(left) door opens to connect interior and exterior(right) living and dining spaceimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officemain double-height area of the houseimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officeliving roomimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officeimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officeupstairs houses connect to the living areaimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officeupstairs corridorimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officeimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officecorridorimage © hiroshi ueda

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officesite plan

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officefloor plan / level 0

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officefloor plan / level 1

 

 

sliding door house by naoi architecture and design officespatial diagram

 

 

project info:

 

 

location: ibaraki prefecture, japandate of completion: 2012.5principal use: private housestructure: wooden + steelbuilding area: 592.41m2total floor area: 121.32m2design period: 2011.3 – 2011.11construction period: 2011.11- 2012.5structural engineer: nawaken-gym  interior design: naoi architecture & design officelandscape design: naoi architecture & design office