‘doughnut house’ by naoi architecture & design office in ibaraki prefecture, japan all images courtesy naoi architecture & design office image © hiroshi ueda

tokyo-based practice naoi architecture & design office has shared with us images of ‘doughnut house’, a single-storey private residence for a couple in rural ibaraki prefecture. situated on a plot surrounded by fields and other low-lying structures, the design seeks to create a living space that is open with ambiguous borders and boundaries.

naoi architecture & design office: doughnut house exterior view image © hiroshi ueda

manipulating the privacy of the site, the design starts by building greenery and embankments around the plot. the resulting boundary of the property is loose and open, maintaining the house’s privacy in a semi-porous and natural manner. taking advantage of this feature, the architecture allows the interior to open up to the exterior, blurring the line between living space and the surrounding environment. the south elevation is distinguished by a large section of floor-to-ceiling glazing which can open the communal programs to the yard outside.

naoi architecture & design office: doughnut house (left) street view (right) view of open living room images © hiroshi ueda

the flat nature o the site allowed for a functional layout, which centres around a small interior courtyard and deck. an intuitive circulation route is set in a circuit-like fashion with every program flowing from one to the other. the slanted roof form rises to the central courtyard, establishing the spatial gravity of the house. exposed roof columns in untreated wood lends a natural atmosphere to the white-washed interior.   

naoi architecture & design office: doughnut houseview of living and dining from yard image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house interior view image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house (left) view from kitchen (right) view of circulation space images © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house view of living room from bedroom image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house bedroom image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house (left) entrance (right) interior view of entryway images © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house entry at night image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house from yard at night image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house night street view image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house image © hiroshi ueda

naoi architecture & design office: doughnut house schematic diagram

naoi architecture & design office: doughnut house sectional diagram

naoi architecture & design office: doughnut house floor plan / level 0

naoi architecture & design office: doughnut house roof plan

project info:

principal program: private house structure: wooden building area: 114.56 m2 total floor area: 133.27 m2

structural engineer: inoue structural engineers landscape design: naoi architecture & design office.