NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
 
NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
oct 26, 2015

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland

the nasu residence situated within a dense forest in the tochigi prefecture was built for a married couple with a large affinity to their natural surroundings. the design, carried out by japanese studio NAP architects, is directly informed by the characteristics of the site. the footprint meanders between existing trees to minimize the need for removing native vegetation, resulting in a plan made up of clustered spaces oriented on different axes. the foundation of the house is raised off the ground which helps weatherproof the interior by allowing snow and rain to pass freely underneath.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
each main room contains its own entrance
image © koji fujii/nacasa and partners inc. (also main image)

 

 

due to the cover created by the foliage, the architects sought to raise the ceiling heights to allow as much light inside as possible, but this presented a problem as larger volumes require more energy to heat and cool. a solution was found in a pyramidal shape which would allow for taller roofs but would cut the volume down for efficiency. the shape also creates a heat trap at the ceilings which in the summer time is release through small windows at the peaks and in the winter is fanned through the walls and out through the floor, naturally heating the house.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

 

 

this solution also posed a new problem however- angled walls do not allow people to stand up within a certain distance so the usable space of each cluster is confined to the centers. the architects therefore designed the furniture to be located towards the edges where standing was not required, and circulation and social areas towards the centers of the rooms. the angled nature of the plan also affords unique views through the forest as well as creates exterior zones for various activities pertaining to the owner’s lives. 

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
large openings in the angled walls let in daylight into each cluster
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
tall windows are used for ventilation
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
metal siding offers durability and low maintenance in an environment with changing climates
image © hiroshi nakamura and nap architects

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
flower pressed glass door
image © hiroshi nakamura and nap architects

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
image © koji fujii/nacasa and partners inc.

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
floor plan / level 0

NAP architects places nasu tee-pee residence in the japanese woodland
section

 

 

project info:

 

 

building site: tochigi, japan
principal use: private house   
site area: 1,443m2
total floor area: 156m2
structure: timber structure

Save

  • The Exterior is nice..

    Theodore Munda
  • Beautiful and original house

    Arredacasaonline

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine