nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france

nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france

1850’s carpentry converted into a gastronomic restaurant

 

strasbourg-based architecture firm nara has revitalized a building from the 1850s, transforming it into a fine gastronomic restaurant. located in france, the former carpentry barn was redesigned to draw out the existing building’s intrinsic qualities. the design team completed the interior with pure and sober accents, letting the beautiful textures and the open spatial layout do the talking. nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in franceall images by simone bossi

 

 

blending traditional and contemporary architecture 

 

the renovation project seeks to respect and rescue the historical values of the building, forming a smooth yet rustic experience. to avoid the overly functional and maybe bleak design, the design team opted for a play between different materials and textures. an open-plan kitchen takes over the heart of the space, standing against an opaque volume that accommodates the washing station and the toilets. these areas form the final arrangement, following a simple hierarchy: entrance, lounge, dining area.

 

the architects at nara clad the walls with stretched felt to create a visual continuity with the carpeted floor. this addition ensures high-performance thermal and acoustic insulation at the same time. the higher part of the walls left clean to witness the traces of the past. in the same context, the ceiling remained in its original state as a testimony of the authenticity of the place.

nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
the lobby is encircled by a curtain acting as a partition

nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
the wooden structural beams left untouched

nara-archi-france-restaurant-renovation-designboom-21800

nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
prioritizing simplicity

nara-archi-france-restaurant-renovation-designboom-31800

 

1/15
different textures and materials
different textures and materials
open-plan kitchen creates a visual connection with the guests
open-plan kitchen creates a visual connection with the guests
two-meters-height stretched felt
two-meters-height stretched felt
multiple geometrical openings
multiple geometrical openings
nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
 
the envelope remained in its original form
the envelope remained in its original form
red-brick exterior façade
red-brick exterior façade
nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
 
axonometric plan
axonometric plan
top plans
top plans
sections
sections
nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
 
model
model
nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
 
nara transforms 1850s carpentry barn into fine restaurant in france
 

project info:

 

architects: nara | @nara.archi
collaboration: ingedair
location: france
area: 200 sqm

client: enfin
budget: 350,000 € (including kitchen equipment)

companies: sanitation (G2I), structural work (J2G), wood frame (GIROLD), steel window (SEMAK), plaster (KEMS PLAFONDS), interior joinery (GLADY), felt (VLB), tiles (CGC), carpet (DECORIAL), painters (peintures SCHWARTZ)
photography: simone bossi | @simonebossiphotographer

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5