victor hugo school group is the oldest school in the city of montpellier. the school group needed a rehabilitation in order to update its accessibility, create new classes and reorganize the playgrounds encumbered by a multitude of unused items. the aim of NAS architecture‘s project was to formulate a new articulation, able to introduce a fluidity in movements while bringing new spaces in an already dense islet. this articulation takes form from a suspended courtyard arranged in the center of the island which gives access to the whole building. this element also functions as a playground, a separative and a common place between the two schools. after successfully completing their ‘breath box’ pavilion back in 2014, NAS architecture’s projects carry a similar air of minimalism.


a new element was added to the victor hugo school group as protection, limit and access

 

 

built as a bridge, the number of support points of the suspended courtyard is very limited, freeing the view between the two playgrounds and using the structural points as storage and sanitary premises. the architectural identity, reimagined by montpellier-based NAS architecture, is simple and robust where the structural elements form a base of raw concrete and large poles support the passageways. the guardrails, designed for the safety of children, form an ocher-colored ribbon, recalling the shades of the façade, which follow each variation of the project. based on a V-shaped structure supporting micro-perforated plates, these guardrails protect as much as they allow to see. the transparency varies with the hours of the day, the orientation of the sun, the angle of view and the proximity to the mesh.


overview of the courtyard

 

 

this constant filter makes it possible to create one-off intimacies without ever being restrictive because, despite a height that is quite important for young children, it allows you to see through, you can read the existing façade from the courtyard and see the whole from the school from the corridors. these corridors have been largely designed to provide places of life usable by students and teachers beyond the simple circulation. the mediterranean climate of montpellier has been a constraint factor solved by the architecture with caps protecting people’s movements during bad weather as well as classrooms, by playing on the shadow on hot days. the corridors also made it possible to eliminate a large number of interior circulations, thus transforming single-oriented classes into crossing spaces to favor natural ventilation. 


a new way to enjoy school

 

 

the flow of students is now regulated by these new traffic possibilities, the elevator directly integrated into the existing building allows people with reduced mobility to reach all the classrooms and the courtyard directly. this suspended courtyard has allowed to add an extra quarter of external surface and proposes a new generous and flexible space soon transformed by the teaching staff in educational garden during a workshop with the students. the work on the project has therefore been to promote an architectural journey by multiplying the possibilities of appropriation, the large stairs become platforms, the playground becomes a cage for ball games and corridors of outdoor classrooms.


view from the platform near the pre-existing roofs


the metallic mesh gives a glimpse of the architectural elements


wide walkways allow children to extend their class outdoors


a point of view for everyone


detail of the stairs


view from the courtyard


rehabilitation of the activity room


the façade comes alive at the end of the day


overview at sundown 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynn chaya | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news