naturalbuild has designed a multi-functional two-storey building in shanghai, which intends to promote the ‘RV lifestyle’ to the chinese public. the structure stands in the middle of a recreation vehicle campground on the north side of shanghai auto expo park. responding to the site, the building has an irregular quadrangle footprint with one façade that opens out onto the adjacent park to the south.

naturalbuild RV club shanghai
all images © chen hao

 

 

recognizing that recreational vehicles, or RVs, have never been particularly popular in china, the shanghai international autocity group (SIAC) decided to commission the project in order to bring attention to the possibilities of the vehicles. responding to the brief, naturalbuild sought to find a balance between inclusiveness and exclusiveness by creating a space that is half-unified and half-divided.

naturalbuild RV club shanghai
the multi-functional two-storey building is located in shanghai

naturalbuild RV club shanghai
one façade opens out onto the adjacent park to the south

naturalbuild RV club shanghai
the building has an irregular quadrangle footprint

naturalbuild RV club shanghai
the ‘culture club’ intends to promote the ‘RV lifestyle’ to the chinese public

naturalbuild RV club shanghai
the architects sought to find a balance between inclusiveness and exclusiveness

naturalbuild RV club shanghai
the space is half-unified and half-divided

naturalbuild RV club shanghai
the building is a steel and wood composite structure

naturalbuild RV club shanghai
the scheme has been conceived as a hybrid between a house and a pavilion

 

 

project info:

 

name: shanghai auto expo park RV club
location: 7555 boyuan road, jiading, shanghai
client: shanghai international automobile city (group) co.,ltd
design: naturalbuild
design period: 2016.11 – 2017.10
construction period: 2017.07 – 2018.01
partners in charge: shui yanfei, su yichi, ma yuanrong
project architect: zhang wenting
project team: lv yuan, jeffrey wong
structural engineer: and office, zhang zhun
MEP engineers: chen zhe, lu pengfei, zhou chaoyi
photography: chen hao
storeys: 2
site area: 1918 sqm
building area: 426 sqm
structure: steel and wood composite structure