naturehumaine extends dulwich residence in montreal
 
naturehumaine extends dulwich residence in montreal
nov 01, 2014

naturehumaine extends dulwich residence in montreal

naturehumaine extends dulwich residence in montreal, canada
photo by adrien williams
all images courtesy of naturehumaine

 

 

 

architecture office naturehumaine has completed an addition to and renovation of a small 1920’s house, known as the ‘dulwich residence’, in the suburbs of montreal, canada. the extension references its host through its brick exterior treatment, which has been darkened to indicate its difference. on the upper level, an angular steel-clad volume projects from the dwelling’s back side with a pronounced window facing toward the garden.

naturehumaine dulwich residence designboom

an angular steel-clad volume projects from the dwelling’s back side on the upper level
photo by adrien williams

 

 

 

the new and existing building volumes are spatially interconnected, and feature three double height areas throughout. the composition includes a glass volume sandwiched between the two masses on the front side, which contains the house’s staircase. a wood outdoor patio infills the backside corner of the residence, accessed from the dining and living rooms.

naturehumaine dulwich residence designboom

the addition references its host through its brick exterior treatment
photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

the double height dining area opens onto the outdoor patio
photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

photos by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

an upper level office area looks over the kitchen and dining room
photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

the ‘sleeping basket’ features a view toward the back garden
photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

the existing structure’s brick face is exposed on the house’s interior
photo by adrien williams

naturehumaine dulwich residence designboom

the existing structure and addition are separated by a thin glass volume containing the home’s staircase
photo by adrien williams

 

 

 

 

project info:

 

location: saint-lambert, quebec, canada
area: 2,845 sqft  
completion date: 2014  
photography: adrien williams

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,985 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine