NBBJ expresses sustainable hangzhou stadiums with organic lotus-petal elements

NBBJ expresses sustainable hangzhou stadiums with organic lotus-petal elements

in the design of an olympic sports center for the chinese city of hangzhou, architecture firm NBBJ prioritizes environmental sustainability and public accessibility. comprising two sculptural stadiums, the world-class sporting venue is sited within one of the most prosperous cities in china that has tripled in size over the past decade. the team generates a design driven by efficiency and human experience with a focus on much-needed public space for urban recreation.

NBBJ hangzhou
all images by shao feng, unless otherwise stated

 

 

the NBBJ-designed hangzhou olympic sports center introduces two sustainable, community-centric stadiums to the vibrant city. in 2018, an average two tons of CO2 were emitted for every ton of steel produced. with its iconic lotus-petal design, the venue makes use of two-thirds less steel than beijing’s national stadium, widely known as ‘the bird’s nest’. the sports center comprises an 80,000-seat olympic-sized main stadium alongside a 10,000-seat tennis court. in the development of the two stadiums, the team used generative parametric scripting to conserve resources, bring fans closer to the field, and allow the bowls to remain as open as possible to views of the quiantang river.

NBBJ hangzhou

 

 

with the hangzhou olympic sports center, NBBJ seeks to offer an active destination for the community and fans before, during, and after games. flowing circulation throughout the site generates a seamless three-level pedestrian experience of above-grade platforms, ground-level garden pathways, and sunken courtyards that serve to unite the main stadium, tennis court, and retail spaces into china’s next-generation sports center. the radial plan of both the main stadium and the tennis court are formalized as an array of botanical elements which suggest an organic movement.

NBBJ hangzhou

NBBJ hangzhou

NBBJ hangzhou
image by terrence zhang

NBBJ hangzhou
  

NBBJ hangzhou

NBBJ hangzhou
image by terrence zhang

NBBJ hangzhou

  NBBJ hangzhou 

NBBJ hangzhou

NBBJ hangzhou

NBBJ hangzhou

 

 

project info:

 

project title: hangzhou olympic sports center

architecture: NBBJ

client: city of hangzhou

built area: 400,000 square meters

location: hangzhou, china

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN CHINA(1104)

DBINSTAGRAM(825)

NBBJ(9)

STADIUM ARCHITECTURE AND DESIGN(172)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5