NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley
 
NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley
jul 10, 2013

NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley

NBBJ: samsung america headquarters in silicon valley
all images courtesy NBBJ

 

 

global firm nbbj‘s design for samsung’s silicon valley headquarters show two ten-storey layered edifices with overhanging structures covered in landscaping, consistent with their equally green, bridged design for their recently unveiled google campus in bay view. the design of the samsung america headquarters embraces new urban guidelines developed by the city of san jose which call for densification, active streetscapes, and environmental stewardship. an amenity pavilion and parking garage will supplement the layered office spaces. continuing a movement for designed spaces that optimize incidental meetings and the informal exchange of ideas, the building is organized around a central gathering place. the design is such that each of the 2000 samsung employees will be no further than one floor away from green space. quick dining facilities and a fitness center are part of the lifestyle-shaping architecture that characterizes the complex. the headquarters is meant to lend more visibility to the highly competitive technology market with a street-grazing volume of white metal, glass and terra cotta as well as a parking structure covered in a folding green wall. the silicon valley building boom has increased pressure for the built form to create a powerful brand that balances the appearance of a healthy market share with environmental sensitivity. the samsung headquarters will have a rooftop solar array that will be a source of renewable energy. the clay facade reduces solar heat gain, while choice glazing allows a pervasive natural light to fill the space.

 

 

see more on the silicon valley building boom here.

 

 

NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley

the tower is clad in white metal and clear glass, balanced to reduce solar heat gain. the podium is clad in warm terracotta hues and metals that are sympathetic to the traditional colors of san jose.

 

 

NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley

informed by the connectivity that samsung’s products stimulate, the design seeks to maximize communication and become a leading node in silicon valley for attracting and retaining the best and the brightest talent.

 

 

NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley

the project includes a 10-story office tower, an 8-story parking garage, a variety of employee amenities and landscaped green space. the garage is long and thin to provide the space for amenities and a green character.

 

 

NBBJ unveils samsung headquarters in silicon valley

the design ensures that employees are no further than one floor away from green space. shown here is a track and fitness facility that employees can use. there are also plenty of spaces for outdoor meetings.

  • I thought I had seen this design somewhere else…I did – my in and out trays on my desk.

    trimtab21

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine