neri & hu completes suzhou chapel as a floating white box in china
 

neri & hu completes suzhou chapel as a floating white box in china

in suzhou, a city 100 kilometers west of shanghai, neri & hu has completed a chapel that appears externally as a simple white cube. deliberately concealing its program, the building’s monolithic façade gives way to a warm interior setting where visitors move through the building’s atrium before entering the chapel itself. here, a sense of dynamism is evoked through a 12 meter high ceiling illuminated with natural light.

 

UPDATE: suzhou chapel by neri & hu was highly commended in the ‘civic & community – completed buildings’ category at the 2017 world architecture festival.

neri & hu suzhou chapel
all images and video © pedro pegenaute

 

 

‘suzhou chapel’ occupies a prime location adjacent to the village’s waterfront. within the design, neri & hu followed a consistent architectural language where the firm uses similar elements throughout the scheme. outside the chapel, a play in texture is demonstrated in the grey brick walls that contrast the white volume clad in perforated metal paneling. the stone walls break down to reveal a more refined scale, where their different heights interweave to create a choreographed landscaped journey leading that leads inside.

neri & hu suzhou chapel
the walls’ different heights create a choreographed landscaped journey

 

 

internally, a mezzanine conceived as a timber louvered cage element serves as extra space for guests, while a pathway encircles this elevated area and offers view of the entire hall. at the same time, a grid of bulb lights, accented in brass, hangs overhead and emphasizes the project’s attention to detail. the use of custom-made wood furniture adds warmth to the cooler material palette of grey brick, terrazzo, and concrete.

neri & hu suzhou chapel
a wooden ‘cage’ forms the upper mezzanine area

 

 

the double façade hides the windows that are actually situated behind the white envelope. during the day, the white box shimmers gently in the sunlight, subtly exposing its contents. by night, lights installed in the windows turn the building into an illuminated landmark for the village, with the white box becoming a jewel-like beacon.

neri & hu suzhou chapel
a grid of bulbs accented in brass hangs over the atrium

neri & hu suzhou chapel
the pathway encircles the elevated area and offers views of the entire hall

neri & hu suzhou chapel
timber adds warmth to the otherwise cool material palette of grey brick, terrazzo, and concrete

neri & hu suzhou chapel
random openings offer different external views

neri & hu suzhou chapel
layered grey brick makes up the walls leading into the building

neri & hu completes suzhou chapel as a floating white box in china
a play in texture is seen by the brick walls and the perforated metal envelope

neri & hu suzhou chapel
the envelope is composed of two layers with a perforated metal skin

neri & hu suzhou chapel
the inner layer is a simple box punctuated on all sides with scattered windows

neri & hu suzhou chapel
the white box becomes a jewel-like beacon for the village

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,190 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine