neri & hu utilizes vernacular material palette for valextra's chengdu store
 

neri & hu utilizes vernacular material palette for valextra's chengdu store

shanghai-based firm neri & hu has completed a new store in chengdu china for luxury leather goods brand, valextra. the architects began by removing the building’s existing exterior wall and replacing it with a dark concrete façade that appears to hover above the ground. openings in the elevation provide a glimpse of the shop’s interior and the products on display. situated on a prominent corner plot, the project has been conceived as a library with a connected reading room.

neri hu valextra
all images by pedro pegenaute

 

 

upon entry, guests are greeted with a vernacular material palette that includes a floor and display table constructed from reclaimed chinese grey bricks. neri & hu also designed a bespoke circular structure, made from walnut, which provides ample display space. at the room’s center, a slab of solid white marble is positioned below a deep conical light funnel that brings in daylight.

neri hu valextra
from the outside, the building appears to hover above the ground

 

 

beyond the ‘library’ setting, the ‘reading room’ is clad in a wall of vertically placed, curved green tiles. here, valextra’s most exclusive products are presented on a layered table made from reclaimed grey brick, white porcelain tiles, green fabric, and a deep layer of solid reclaimed wood. storage areas, hidden from public view at the rear of the store, are also provided.

neri hu valextra
guests are greeted with a vernacular material palette

neri hu valextra
the floor and display table have been constructed from reclaimed chinese grey bricks

neri hu valextra
neri & hu also designed a bespoke circular structure, made from walnut

neri hu valextra
the unit provides plenty of display space

neri hu valextra
beyond is the ‘reading room’

neri hu valextra
the more intimate space is clad in a wall of vertically placed, curved green tiles

neri hu valextra
valextra’s most exclusive products are presented on a layered table

neri hu valextra
the table is made from reclaimed grey brick, white porcelain tiles, green fabric, and reclaimed wood

neri hu valextra
openings in the elevation provide a glimpse of the shop’s interior

neri hu valextra
the store is located in the chinese city of chengdu

 

 

project info:

 

name: the library – valextra flagship store
site address: 1204 g/f, sino-ocean taikoo li chengdu, 8 middle shamao street, chengdu, china
type: architecture and interior design
design period: august 2017– february 2018
gross area: 160 sqm / 1,722 sqf
program: retail

architect & interior designer: neri & hu design and research office
design team: lyndon neri & rossana hu (founding partners, principal in charge), federico saralvo (senior associate), jacqueline g. min (associate), alfie huang , callum holgate, nicolas fardet (associate, product design)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine