loading video...

net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery

XCG Nursery by HIBINOSEKKEI and Youji no Shiro in china

 

HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro breathed new life into an old warehouse in Guangzhou, Guangdong Province, China, transforming it into a vibrant nursery school named XCG Nursery. Situated amidst the old town’s ambiance, with a nearby nursing home and remnants of the Guangzhou Paper Mills, the location carries a nostalgic feel. Originally a single-story structure with high ceilings and skylights, the building underwent modifications to accommodate a loft extension while maximizing natural light. The concept focused on integrating sunlight into daily activities, achieved by creating an atrium with skylights. By adjusting the layout of the loft classrooms, sunlight now reaches the ground floor, allowing children to experience the natural changes of light, weather, and seasons as they learn and play. Teachers facilitate interactions with nature, fostering a deeper connection to the environment.

net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery in china
all images by HIBINOSEKKEI

 

 

Reimagining Roof Heights for Children’s Spaces

 

To fully utilize the distinctive gabled roof, the team at HIBINOSEKKEI (more here) + Youji no Shiro (here) embraced its open space by opting not to cover it with ceiling finishing materials. This decision allowed for higher ceilings and the utilization of different roof heights to carve out areas for classrooms, a net playground, and a cozy library corner, blending expansive openness with cozy nooks cherished by children. Additionally, they have installed a three-dimensional net playground that extends through the second floor, enhancing play possibilities. Drawing inspiration from the industrial legacy of the previous paper mill, the design elements, including restroom booths, wall materials, and classroom signage, reflect this heritage, fostering a connection with the community. By prioritizing openness and minimizing obstructions, the design encourages children to engage with nature, fostering a sense of curiosity and appreciation for natural changes. ‘We aim to create a nursery that allows students to develop an attachment to their hometown by adding local elements.’

net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery in china
open and unobstructed spaces encourage children to engage with nature

net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery in chinaa net playground equipment that penetrates through the second floor allows for three-dimensional playnet playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nurserydesign elements, from restroom booths to wall materials, pay homage to the area’s paper mill heritage, fostering community connection

net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nurserythe absence of ceiling finishing materials highlights the raw simplicity of the structurenet playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery in chinavarying heights of the gable roof blend openness with hidden spots

xcg-nursery-hibinosekkei-youji-no-shiro-china-designboom-18000
net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery
xcg-nursery-hibinosekkei-youji-no-shiro-china-designboom-21800
net playground + cozy nooks spark curiosity in HIBINOSEKKEI + youji no shiro's XCG nursery

 

 

1/3
children can observe the ever-changing light and shadow, rain and fallen leaves through the skylight
children can observe the ever-changing light and shadow, rain and fallen leaves through the skylight
1
 
1
 

project info:

 

name: XCG Nursery
designers: HIBINOSEKKEI | @takuhibino + Youji no Shiro  | @youji_no_shiro

location: Guangzhou, Guangdong, China
site area: 567.22 sqm
building area: 793.00 sqm
total floor area: 453.50 sqm
structural scale: reinforced concrete construction
completion: September 2022
photography: HIBINOSEKKEI

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN CHINA (1750)

HIBINOSEKKEI + YOUJI NO SHIRO (12)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (726)

SCHOOL ARCHITECTURE AND DESIGN (686)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5