nh village architects includes rainwater collection system in vietnamese house
 

nh village architects includes rainwater collection system in vietnamese house

nh village architects’ rainfall house is located in a small town in hung yen province, 80km away from hanoi, vietnam. the project sits on narrow tubed plot sized 5x14m typical of viet nam, and in an area with a deep connection to the culture of rainwater use. rainwater tanks in the yard corner of old traditional houses nearby populate the neighborhood. the project aims to collect rainwater and reuse it, as an experiment to reintroduce the familiar vietnamese rural house typology into a typical city tube house.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the house’s roof includes a spit gable and butterfly in and the facade boasts a double skin facade for climate control

 

 

the architects designed the roof like a split gable with the butterfly and all the gutters are expressed on the inside as big, curved beams. the main rainwater collecting elements such as the gutters, water tanks and drain pipes are visible and become part of the house’s interior aesthetic.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the perforated outer skin allows light and natural ventilation in the interiors

 

 

the residence features a central staircase, connecting the split-level floors so that people inside can see the roof and landscape outside. people living in the house will experience the landscape through windows on the rainy days, listening to the sound of rain. not designed exclusively for water, the house also includes efficient natural sunlight and ventilation systems, designed to save energy and bring nature to the interiors.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the inspection mouth of the underground rain water tank is visible from the first floor

 

 

the house’s rainwater system and municipal water supply system are integrated together so that the family can choose which to use depending on the rain quantity. rainwater is cleaned by a filter in the traditional way before flowing inside the tanks. there are 3 rainwater tanks in total that can collect a maximum of 32m3. according to the owner, from april to october, there is no need to use the municipal water supply and at the rest period, rainwater is 50% enough for daily using on average.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the altar room, a very solemn and important area in vietnamese culture, is placed at the highest level and always to be surrounded by fresh air

 

 

the building’s design expresses the rainwater collecting system, takes natural light and wind inside the house. besides, due to the limited budget, the architects decided to use local materials such as terracotta tiles and woven bamboo. in this way the design aims to bring the user’s activities and lifestyles closer to nature and recall the feeling of living in the vietnamese village nearby.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the owner of the house is a school teacher, so the classroom area incorporated in the home is filled with natural sunlight

 

 

facing the street, the house’s faces the north-west direction, making it hot in the summer and cold in the winter. however, the double skin facade allows privacy for the occupants in house and protects  the interio spaces from the hot sunlight in the summer and cold wind in the winter.

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

the water filter is placed next to the kitchen and dining room, as a centerpiece of the area

nh-village-architects-rainfall-house-vietnam-07-19-2019-designboom

void space in the house. People will feel nature elements like sunlight, natural wind and raining water while walking around

the exposed water tank on the fourth floor recalls the typical volume found in old villages

the master bedroom is well lit and ventilated through the double skin facade

 

 

project info:

 

designers: nh village architects, based in hanoi, vietnam

project name: rainfall house

principal architect: tran dai nghia team: tran dai nghia, nguyen phuong hieu, đo quang minh, pham thu trang, đao van thieu

project location: phu cu district, hung yen province, vietnam

site area: 73 m2

construction area: 210 m2

completion year: 2017

photographer: hiroyuki oki

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | designboom

  • Well, the project of rainfall house is one of high innovation and creativity.
    I really commend the Architect for such creativity and precision in Construction.
    I also commend the Client (school teacher) for her taste.
    Good job

    Atakulu Uchenna says:
  • What a wonderful building. I could live there. I could also see this collection system used in Cent. Am. and the Caribbean. Why waste rainwater if you are not in Chernobyl. Well done.

    Jimmy

    Jimmy Xi says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
491,991 subscribers
- see sample
- see sample