nico van der meulen renovates a 12th century stone guardhouse in italy
 

nico van der meulen renovates a 12th century stone guardhouse in italy

nico van der meulen architects has completed the design of a contemporary luxury residence in the umbrian valley in italy. previously a guardhouse which had been converted into a farmhouse, the project uses the existing 12th century building to create the new dwelling. due to the sensitivity of both the position (within 700m from roman ruins) and the age of the structure, the approval and planning commission process lasted nearly three years.


aerial photo of the residence

all images courtesy of nico van der meulen architects

 

 

additions by the architect were allowed, albeit the bare minimum. this offered the opportunity to create a light and open connection between the two existing buildings, which would encapsulate a portion of the new kitchen, leading out to the addition of a lanai and swimming pool. these interventions are sensitive and mindful of the layered histories of the context. the kitchen/access link is a simple contemporary, flat roof structure. a steel staircase was inserted into this void, creating a physical relation between the ground floor living areas and the first floor where the main suite, study and painter’s studio are located.


view across the pool into the wooded hills

 

 

the existing stonework was meticulously re-established both on the exterior and interior of the home. all new stone used for finishing/structural work was found within the immediate context, establishing the sense of place. timber trusses and beams were re-purposed and recycled. the interior of the house offers a subtle, warm and somewhat eclectic palette. the predominant base of stone is offset and enhanced with light shades of wood, black steel and raw concrete.

view across the pool to the lanai

 

 

this project is an exercise in respect, patience and the understanding of place and history, while imparting carefully considered new work into and between existing work. the home represents a unique amalgamated character, richly veined with history and novelty, becoming a beautifully and well considered home in the umbrian countryside.


the entrance hall seen from the front door


a modern oak kitchen was used


the dining room and steel clad staircase with a sculpture by regardt van der meulen


looking from the lounge into the dining room


the main bedroom


a steel fireplace was built, incorporating the television


the core of the house was the 12th-century watch tower, which became the cantina


the main suite incorporates a dressing room and en-suite bathroom

night time view from the olive grove

 

 

project info:

 

project type: residential

architect: nico van der meulen architects

location: umbria, italy

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    482,773 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy