nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees
 

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees

after an international contest, madrid and berlin-based firm nieto sobejano arquitectos was chosen to complete the arvo pärt centre in estonia, beating out proposals from AZPML and zaha hadid architects, among others. situated in the village of laulasmaa, 35 kilometers from tallinn, the structure contains an archive of estonian composer arvo pärt’s work — providing a research and learning environment for cultural education.

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom
all images by roland halbe

 

 

located on a peninsula and surrounded by pine trees, nieto sobejano’s design responds to its natural setting with a relatively low-lying structure. with trees puncturing its roof canopy, the arvo pärt centre covers an area of 2,350 square meters, containing the archive, a library, a 150-seat chamber hall, an exhibition area, a video hall, classrooms for cultural education, and work spaces for staff.

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

 

 

according to the architects, their design was inspired by the silence and geometry of arvo pärt’s music, creating a balance between the modern architectural form and the natural environment. besides the archive and employees’ work spaces, the building features several courtyards and no right angles with a design originating from a geometric pattern formed by pentagonal patios. variations of the size and position of the same generate spatial sequences that configure the different areas of the plan.

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

 

 

the interior space is structured around a wall—a boundary within whose thickness are housed much of the facilities, in addition to serving as a dividing element between the public and private areas of the building. in the exterior, a single element highlights the architectural proposal: a large roof conceived as a folded platform to adapt to the different heights required in the interior.

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

 

 

the facades are treated as a filter defined by a series of thin circular columns that make up the supporting structure of the roof. the greater or lesser density in the arrangement of the pillars allows for alternate areas of great transparency with others more protected from the natural light. a slender helical observation tower and a small chapel inserted in one of the patios, complete a project in which music, landscape and architecture come into resonance.

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

nieto sobejano nestles arvo pärt centre in a dense estonian forest of pine trees designboom

  • amazing place!

    alar

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,275 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine