somewhere on the outskirts of aigion town, greece, there is a private residence designed by nikos mourikis in earthy-colored materials and covered with freestyle masonry. photographer pygmalion karatzas captured the house hiding amid surrounding olive trees. 


exterior view from the southern side

 

 

the area is characterized by scattered permanent and holiday houses with the predominant chromatic feature of the olive grove as we can see at the karatzas’ photographs. the longitudinal side of the residence is placed facing north, separating the day and night living zones with two distinct floors.


exterior view from NW side

 

 

auxiliary spaces are placed in the semi-basement due to the 18% site slope and the main atrium/terrace of the house is placed within the volumetric composition. the pitched roof and the composite construction from reinforced concrete and stone follow the earthly colors of the olive grove landscape. 


exterior view from the western side

 

 

a robust construction is filled with distinct volumes, leaving a large opening for the residents to visually interact with the surrounding nature and open vistas and connect the mountains on the south with the sea on the north. the cantilever elements are also placed within the volumetric envelope providing shades and protection from the wind.


exterior view of the main double-height veranda

 


exterior view of western veranda overlooking the corinthian bay

 


detail view of veranda canopy

 


detail view of southern wall masonry

 


detail view of veranda’s free-standing canopy overlooking the corinthian bay

 


interior view of the living room

 


interior view of the staircase

 


interior view of the upper-level master bedroom and playroom/office space

 


interior view of master bedroom’s bathroom

 

project info:

 

name: olive and stone residence

type: single-family residence

architect: nikos mourikis

structural engineer: nikos mourikis

construction management: nikos mourikis

location: panorama, achaea greece

built area: 260 sq.m.

plot area: 10.000 sq.m.

design date: 2016-17

construction date: 2017-18

client: michalis katsimpiris

photography: pygmalion karatzas

photoshoot date: march 2018

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news