NISHIZAWAARCHITECTS has completed a shared house in vietnam’s southern an giang province, which — in accordance with local building regulations — has been constructed using sheets of corrugated metal. the site is located in châu đốc, a small rural town that runs along the cambodian border. the region is populated with hundreds of floating dwellings on the river as well as houses that have been extended with the help of pilotis and small private bridges.

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
the façade is wrapped with sheets of corrugated metal, which helps it blend with the surrounding houses
image by hiroyuki oki (also main image)

 

 

another important aspect of the site is the surrounding rice fields that stretch towards the horizon. consequently, NISHIZAWAARCHITECTS sought to instill a strong sense of nature through the incorporation of sunlight, greenery, and natural ventilation. in order to develop the project further, the architects studied the way the community lives and the harsh natural environment that it has to cope with. (until concrete embankments were built relatively recently, the site would remain under water for many months of the year).

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
trees and other plantation is visible behind the home’s porch
image by hiroyuki oki

 

 

ironically, although the new concrete walls now prevent flooding, the design team discovered that this had not necessarily improved residents’ quality of life. for example, the team noted that almost all inhabitants now had no use for their ground floor. in response, the architects sought to adopt and apply regional customs while using local materials and construction methods.

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
‘floating’ timber frames create a series of private living spaces
image by hiroyuki oki

 

 

importantly, a new butterfly-roof opens the interior of the house to the surrounding environment, while rotating corrugated metal panels allow residents to adjust the amount of light and ventilation that enters the home. meanwhile, in place of solid walls, movable partitions create one large space that can be occupied in a variety of different ways. a shared communal level is positioned at ground level, with more private spaces are found on the upper floors.

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
communal living space is positioned two meters below road level
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
the timber frames help foster a ‘relaxed and safe ambience’
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
rotating window panels allow the home to establish a closer connection with its surroundings
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
the windows enable residents to adjust the amount of sunlight and ventilation
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
corrugated metal is also used for kitchen furniture and the neighbor’s exterior walls
image by hiroyuki oki


the rear façade has been designed to match with its surroundings
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
in the early morning, the sun rises above the adjacent rice-field
image by hiroyuki oki

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
the corrugated metal also protects against strong and direct sunlight
image by NISHIZAWAARCHITECTS

NISHIZAWAARCHITECTS house in chau doc
the rotating metal windows also help to bring subtle and indirect sunlight into the house
image by NISHIZAWAARCHITECTS

 

 

 

project info:

 

name: house in chau doc
architects: NISHIZAWAARCHITECTS
completion year: 2017
floor area: 340 sqm / 3,660 sqf
location: chau doc, an giang province, vietnam
architects in charge: shunri nishizawa, nguyen do hong quan, luong thanh tung
contractor: local carpenters
photography: hiroyuki oki, NISHIZAWAARCHITECTS

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news