NL architects: bicycle club
 
NL architects: bicycle club
may 16, 2012

NL architects: bicycle club

‘bicycle club’ by NL architects, hainan, china all images courtesy of NL architects

‘bicycle club’ is a pavilion dedicated to bicycling in hainan, china designed by amsterdam-based NL architects. a rooftop cycling arena is supported by a glass-enclosed cafe at ground level. the oval-footprint structure’s protruding canopy is essential due to the tropical climate, shading the perimeter seating. the elegant upward curvature of the eaves evokes the form of the traditional and functional pagoda.

visitors set their bicycles within a recessed trough and easily walk up two staircases to the open-air velodrome. the area beneath by the stairs contains and conceals public restrooms. part of a resort club, guests may rent from the facility incorporated into the entry.

NL architects: bicycle club rooftop bicycle track appears to float above a glass-enclosed cafe at ground level

NL architects: bicycle club pavilion within context

NL architects: bicycle club approach to the pavilion

NL architects: bicycle club side view

NL architects: bicycle club aerial view

NL architects: bicycle club aerial view of rooftop bicycle track

NL architects: bicycle club floor plan / level 0

NL architects: bicycle club roof plan

NL architects: bicycle club section

  • a decent idea….fairly easy to build…but a nightmare to maintain

    dawn dy
  • very interesting design, actually..
    i like the idea of velodrome on the rooftop, it looks fun! and the shady cafe underneath would be a great place to rest for the cyclist after a few lap of cycling under the sun. 🙂

    PuritsuChan
  • it’s totally absurd.
    Despite the stupid idea of biking on a structure like that which might need some professional training, there was no proper planning of circulation, indoor and outdoor segregation, safety measurement for the viewers and the bikers…
    and yes drainage is absolutely a problem.

    Shane
  • Interesting idea!
    Btw, i dont think rain drainage would be a problem, it can be resolved by having a perimetre drain at both the rooftop and ground of the crtyard 🙂

    mr.T
  • maybe have a first aid station at ground level…. or a morgue?

    Jan
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,241 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine