NL architects composes staggered ArtA arnhem cultural center
 
NL architects composes staggered ArtA arnhem cultural center NL architects composes staggered ArtA arnhem cultural center
feb 20, 2014

NL architects composes staggered ArtA arnhem cultural center

NL architects composes staggered ArtA arnhem cultural center
all images courtesy of NL architects

 

 

 

to be constructed on the banks of the river rhine in arnhem, the netherlands, ‘ArtA’ is a cultural center designed to reconnect the city with the waterfront. one of four shortlisted practices, NL architects have proposed an ‘urban moraine’ accommodating an exciting and diverse mix of public functions. the site houses both the museum arnhem and the focus film theater, bringing together creative individuals from a wealth of different backgrounds.

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the cultural center is designed to reconnect the city with the waterfront

 

 

 

connecting the museum and film theater, an ‘art square’ is placed at the center of the scheme forming a strategic vestibule for all functions of the complex. intended as a spatial interface, the volume is a hub of activity – the catalyst for the birth and exchange of ideas. blurring the threshold between indoor and outdoor space, the indoor plaza is positioned at the same height as the external ground level. without the requirement for light or views, guests descend into a subterranean ‘cinematographic canyon’ housing movie halls.

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the indoor plaza is positioned at the same height as the external ground level

 

 

 

internally, a grand stairway connects each storey, while mobile circulation routes create shortcuts allowing curators to create a variety of different routes. oversized elevators allow sculptures to accompany the visitors on their journey, animating the exhibitions in an unexpected way. it is proposed that the site’s permanent collection should not be placed in one specific part of the museum, but free to travel throughout the building, creating new relationships between art and structure.

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
an external area of relaxation at ground level

 

 

in order to combine open-plan voids with specific spatial allocation, rooms are combined into one large hall that is segmented over different heights. exhibitions can either be experienced as a single internal landscape or a sequence of distinct volumes. internal experiences can be manipulated through two separate entrances, allowing visitors to access the complex at ground level and ascend through the series of volumes, or take an elevator to the top floor and continue downwards.

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the art square forms a strategic vestibule for all functions of the complex

 

 

 

a tiered sculpture garden is positioned across the scheme’s staggered roofs, providing designated areas of recreation and relaxation. flights of symmetrically arranged stairs invite guests to take a stroll to the top of the hill, culminating in impressive vistas across arnhem. not only does the stepped character of the structure allow northern light to filter into the building, but it also establishes visual relationships and physical connections between the rooftop garden and the art square. internally, the split-level organization offers constantly shifting views and unexpected perspectives on the artwork.

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the volume is a hub of activity – the catalyst for the birth and exchange of ideas

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the provision of glazing allows constant visual connections across the complex

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
symmetrically arranged stairs invite guests to take a stroll to the top of the hill

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
the scheme’s staggered roofs provide designated areas of relaxation

NL architects ArtA cultural center arnhem designboom
an aerial view of the site

 

 

project info:

 

name: ArtA kunstencluster arnhem

year: 2014

type: competition entry

client: city of arnhem

size: 8,500 sqm

location: arnhem, the netherlands

 

architect: NL architects
NL team: pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaasse, gen yamamoto, eke hoekstra, jose ramon vives, laura riano, sander van de weijer, arne van wees, mario genovesi en shane dalke
peter bijvoet, DGMR

  • love the river elevation, hate the street elevation – this looks like it came from two different architectural firms

    dbkii says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
491,980 subscribers
- see sample
- see sample