NL architects: gapyong space invader
 
NL architects: gapyong space invader
may 20, 2011

NL architects: gapyong space invader

‘gapyong space invader’ by NL architects in korea all images courtesy NL architects

working in collaboration with yo2, amsterdam-based NL architects have won the competition for a residential development in the area of gapyong, korea. located northeast of seoul, the design seeks to redefine the typical tower block by arranging the apartment units in a ziggurat formation with abundant outdoor space for the inhabitants.

NL architects: gapyong space invader general view

the sloping site is broken up into a multitude of ‘height lines’ which are being developed by different architects. NL architects has proposed a design for the steepest part of the plot which is surrounding by a forest and overlooks a nearby valley and the north han river. the design consists of a repeated two-storey structure which stacks two units on top of one another: a single storey bungalow rests on the ground level with a two-storey apartment on top. clustered in groups of four, a ‘block’ is made and arranged in a cascading sequence.

the individual units are separated by a narrow patio or green alleyway. outdoor terraces are generated with the stepped-back form and provides a space for the inhabitants to grow their own gardens.

NL architects: gapyong space invader parking

NL architects: gapyong space invader

NL architects: gapyong space invader elevation

NL architects: gapyong space invader outdoor terraces

NL architects: gapyong space invader

NL architects: gapyong space invader site model

NL architects: gapyong space invader map of different architects and their plot

NL architects: gapyong space invader site plan

NL architects: gapyong space invader floor plan

NL architects: gapyong space invader section

NL architects: gapyong space invader elevation

NL architects: gapyong space invader rendered section of unit

NL architects: gapyong space invader longitudinal section

NL architects: gapyong space invader

NL architects: gapyong space invader elevation

NL architects: gapyong space invader

NL architects: gapyong space invader process diagram

NL architects: gapyong space invader schematic diagram

NL architects: gapyong space invader uses of terraces

project info:

client: kolon EC masterplan: yo2 – young joon kim

team: yo2 (young joon kim), MSA (marina stankovic and tobias jortzick), CAT (kazuhiro kojima), unsangdong (joon gyo jang), FOA (alejandro zaera-polo)

NL architects: pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaasse design team: kirsten husig, bobby de graaf

  • I like the concept, but it won’t satisfy the desire of the inhabitants to distinguish themselves. maybe thats a good thing.

    kiss
  • Is is low-income housing? Incarceration for white-collar criminals? What a state agency or a developer specified. Uniformity tends to be so much cheaper.

    Mort d'Urban

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,090 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine