NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
 
NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
jul 08, 2013

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
image © rick geenjaar / officedock
all images courtesy of NL architects

 

 

 

‘NS Stations’ has been redesigned by amsterdam-based firm NL architects. the netherlands’ rail headquarters stands 15 stories above the country’s largest train station, utrecht centraal. inside, the 1970s concrete structure is intact and exposed. however, the exterior was restructured with a glass skin in the late 90s. in its third iteration, the dutch design studio’s winning renovation inserts a series of thickened walls that double as storage with shelves and hooks to organize office supplies and clutter. these partitions divide the space into clusters of various sizes to accommodate compact and intimate spaces, depending on what is needed. eliminating the traditional corridor, space flows continuously, maximizing the usable floor area. without cubicles and fixed workstations, the open plan encourages collaboration. flexible desks and ergonomic chairs can be customized to best suit the employees. in order to optimize usability of this system, workshops will be held to orient workers. nine of the 15 floors will be configured essentially in the same layout, but with slight variations including a central sculptural element at each department’s elevator lobby.

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
sculptures identify each floor. on the sixth floor, two chairs are hung from the ceiling
image © rick geenjaar / officedock

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
flexible work stations
image © marcel van der burg

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
thickened walls become quiet areas for phone calls
image © rick geenjaar / officedock

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
a variety of spaces are defined within the open floor plan
image © marcel van der burg

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
the plan is composed of a variety of collaborative spaces
image © marcel van der burg

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
NL architects has removed traditional fixed work stations for higher flexibility and comfort of employees
image © marcel van der burg

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
inflated walls limit clutter and provide necessary storage
image © marcel van der burg

 

 

NL architects redesigns dutch rail headquarters in utrecht
thickened walls take on several forms, including stairs
image © marcel van der burg

 

 

 

 

 

project info:

 

project: NS stations
office interior revamp, utrecht 2011, competition 1st prize


completion: march 2013

client: NS stations / servex

size: 7000m2, nine floors

architect: NL architects: pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaasse

competition team: kirsten hüsig, babara luns, sarah möller, gen yamamoto with lea olssen, giulia pastore, ana gavilanes vallecello

development team: babara luns, kirsten hüsig, bobby de graaf with mindaugas glodenis, else ferf jentings, milda naujalyte, aude robert

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine