NL architects: siloo o
 
NL architects: siloo o
dec 27, 2011

NL architects: siloo o

‘siloo o’ by NL architects in amsterdam, the netherlands all images courtesy NL architects

 

 

 

a second proposal for the reuse and design of a silo on the island of zeeburgereiland, ‘siloo o’ by dutch practice NL architects is an indoor and outdoor world-class venue for climbing and mountaineering in amsterdam, the netherlands. while the team lost the initial competition for the project back in 2009, plans for an office building was abandoned for one of the three silos which created a new opportunity for the realization of the earlier scheme. the updated design features extrusions on its facade to provide outdoor overhangs as well as balconies.

NL architects: siloo oexterior view

 

 

 

located adjacent to one another on a rectangular plot, the 42m-tall design is wrapped in a triangulated exterior which has been manipulated to create moments of extension.  the silo was intentionally approached as a sculptural object to make transparent the individual identity and program of each storage tower. as the structure rises, the triangular motif results in glazed apertures, creating windows with views of the surrounding site.

NL architects: siloo oview from street

 

 

 

the interior climbing space is a tapering cave which rises to a height of 20 meters. natural daylight is gained through a large window while an opening at the top leads in to the boulder room. the higher storeys accommodate office space for sports and climbing-related businesses.

 

to create cohesion between the three autonomous structures, the plot is transformed into a continuous green carpet which has been raised at certain points  as a three-dimensional park. ground-level boulders and playground surround the foot of the building, providing a dynamic public realm for the neighborhood.  other facilities such as a bar, library, information center, travel center, and a showroom are located on the ground level.

NL architects: siloo o triangulated exterior

NL architects: siloo o outdoor climbing surface

NL architects: siloo o 3D park

NL architects: siloo o playground and outdoor space

NL architects: siloo o overhang

NL architects: siloo o

NL architects: siloo o during summer

NL architects: siloo o during winter

NL architects: siloo o indoor climbing space

NL architects: siloo o interior view

NL architects: siloo o office on fifth floor

NL architects: siloo o during a climbing event

NL architects: siloo o

NL architects: siloo o schematic diagram of exterior skin

NL architects: siloo o schematic diagram of volumes

NL architects: siloo o schematic diagram of outdoor green space

NL architects: siloo o placement of climbing routes

NL architects: siloo o

NL architects: siloo o floor plan / level 0

NL architects: siloo o floor plan / level +1

NL architects: siloo o floor plan / level +2

NL architects: siloo o floor plan / level +3

NL architects: siloo o floor plan / level +4

NL architects: siloo o floor plan / level +5

NL architects: siloo o section

NL architects: siloo o programs

 

 

project info:

 

client: amvest and blauwhoed architects: pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaasse design team: arne van wees, gen yamamoto, antariksh tandon

  • First proposal was a lot more strong!

    cc

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,226 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine