‘super market sanya lake park’ by NL architects, hainan, chinaimage © NL architects

 

 

 

to be completed in 2014, the ‘super market in sanya lake park’ proposal by dutch firm NL architects features an underground extension of public space under an elevated terraced garden in the southernmost city of china. the complex located in sanya resort will include three residential towers standing21 stories tall with integrated semi-enclosed gardens. between the structures, a considerable amount of landscaping and pavilion designs are beingimplemented to create an interactive environment activated with social, commercial, and recreational activities. the triangular shaped supermarket willoccupy much of this shared exterior space, and unlike a traditional supermarket that extends horizontally, imposing on a large expanse of land, the sanyamarket will instead be located partially underground, connecting to each of the towers subterraneously and concealing the logistical factors of waste removaland product delivery from public view. the roof plane is composed of a series of extruded stepped contours containing lush gardens that grow at the verticesto expose large curtain walls, smaller retail shops, and marking the entrances to the structure. from the surrounding towers, the market structure appears to be a raised green terrain while at street level exposes the layering of program and circulation towards a market core.

 

 

NL architects: super market sanya lake park central courtyard spaceimage © NL architects

 

 

NL architects: super market sanya lake park raised corners signify entrance pointsimage © NL architects

 

 

NL architects: super market sanya lake park smaller retail stores located around the outsideimage © NL architects

 

 

NL architects: super market sanya lake park bird’s eye viewimage © NL architects

 

 

NL architects: super market sanya lake park truck deliveries occur under ground out of site from the public zonesimage © NL architects

 

 

NL architects: super market sanya lake park image © NL architects