czech studio no architects unveils the playfully designed geometries of its montessori kindergarten. with the design of the children’s space in the town of klecany, czech republic, the team seeks to generate a whimsical place through its architecture — without the introduction of bold colors and loud toys. through its design language, both minimalist and formal, no architects succeeds in realizing a space that is both youthful and design-minded. the architects comment on the spirit of the project: ‘the world does not belong to obedient children. the world belongs to those who know the world well enough to be able to change it.’

montessori kindergarten no architects
images © studio flusser

 

 

no architects designs its montessori kindergarten with a figural, curving floor plan. the environment is separated with filleted corners which offer places for ‘real-life’ activities. based on their preference, children are free to cook in a real kitchen, work on a real workbench, or take care of plants on a real garden. these corners are not just symbolic. they are placed into the room’s corners and project themselves from interiors to exteriors, where they create small corners in the garden. our ambition was to prepare a segmented environment on the limited land in a way that would attract the children’s interest and help them to perceive the world and think about architecture as something new and intriguing.

montessori kindergarten no architectsmontessori kindergarten no architects no architects' montessori kindergarten is a soft, playfully-designed volume no architects' montessori kindergarten is a soft, playfully-designed volume no architects' montessori kindergarten is a soft, playfully-designed volume no architects' montessori kindergarten is a soft, playfully-designed volume no architects' montessori kindergarten is a soft, playfully-designed volume montessori kindergarten no architects montessori kindergarten no architects

 

 

project info:

 

project title: montessori kindergarten

architecture: no architects

location: klecany, czech republic

lead architects: jakub filip novák, 
daniela baráčková

design team: barbora jelínek, martin hlusička

client: astra kindergarten

completion: 2019

photography: studio flusser