no.555: MYZ no.555: MYZ
jan 24, 2012

no.555: MYZ

‘MYZ’ by no.555, nagano, japan, east elevation image © koichi torimura all images courtesy no.555

japanese architecture practice no.555 (tsuchida takuya) has sent us images of ‘MYZ’, a single level private residence located in a quiet neighbourhood of nagano, japan. maintaining the area’s proportions with a short profile, the unassuming design explores ways in which domestic programs can be arranged linearly in an effective and private manner without the aid of full wall partitions.

facade image © koichi torimura

partially inserted into a gently rolling site, the main body of the house is contained within a slim rectangular volume that runs parallel to to the street. slender windows situated at different heights puncture the elevations which are finished in an oversize running bond pattern. singularly completed in a stark shade of white, the low-lying dwelling achieves a distinct but humble identity on the site.

side entrance image © koichi torimura

featuring floor-to-ceiling sliding glass doors on both ends, the interior establishes a sequential organization of space with a simple circulation route. the kitchen, living and dining area is conceived as one zone on the south to take advantage of the available natural daylight. to break up the monotonous geometry of the layout, the bedrooms are defined by subtly tapering walls that direct the circulation in a zig-zag motion. partial height walls terminating at different elevations create a visual topography to the space while maintaining sight lines down the length of the house. in contrast with the while finish of the exterior, the interior walls and ceiling utilizes woven grass in concrete to create a highly textured aesthetic.

sliding glass door image © koichi torimura

view into entrance image © koichi torimura

main entrance image © koichi torimura

interior view of the living room image © koichi torimura

interior view of living and dining area image © koichi torimura

view from living room image © koichi torimura

image © koichi torimura

dining image © koichi torimura

kitchen image © koichi torimura

bedroom image © koichi torimura

views of washroom images © koichi torimura

living space at night image © koichi torimura

view into one bedroom image © koichi torimura

exterior view of entrance at night image © koichi torimura

floor plan (1) entrance (2) bedroom 1 (3) bedroom 2 (4) kitchen (5) living (6) powder room (7) bathroom (8) equipment (9) courtyard

longitudinal section (1) entrance (2) bedroom 2 (3) living (4) courtyard

elevation

project info:

site area: 335.96 m2 floor area: 97.39 m2 structural design: frame works – megumi akimoto

  • i like how the photos present the building. they are very nicely done.
    the relatively simple lines of the interior contrast well with the walls\’ texture. i like the terrace and i think i like the feeling it gives when you don\’t have walls up to the ceiling and take the whole space as a living room. one nice thing about this is that the partition walls not reaching the ceiling actually work well with the interior walls\’ finish and this setup works nicely although i don\’t really like raw surfaces.

    however, the walls. there is absolutely no privacy, although it\’s all in one family. imagine the parents want to have a private conversation. this house actually challenges the family view – should there be absolutely no restriction about information being passed on (ie. should kids hear everything parents say, and vice-versa)? i think it would give the kids the feeling that they are being watched constantly, which is not necessarily bad when they are little (safety), but what if they hit puberty?

    i\’d be interested what other people think.

    eidam says:
  • as a comment on privacy,

    The bathroom is a seperate private room, but this space is definitly privacy challanged. I live in a small 1,000 square foot home with two children and there area lot of times when it is difficult to talk about sensitive topics. Our solution is to try to avoid such conversations until the kids are asleep.

    “imagine the parents want to have a private conversation”, Imagine if they want to have sex ever! Your teenage kids or otherwise are not going to be too keen about the wet slapping noises coming from your room. Just the thought makes me uncomfortablee.

    This is not a home for children, but its great looking, and conceptually interesting.
    I like it.

    Dustin says:
  • The best Thing ive seen in years when it comes to Concrete, the accidental detail is simply brilliant, is casual and not trying too hard, it look effortless as a result. Im a concrete fan “aldrich house” but Enterarchitecture, the interiors here have integrity, a job well done congratulations i wish it was mine

    Pk Enter says:
  • A lovely home. The treatment of the interior walls is absolutely brilliant.

    Timothy says:
  • I would have loved to see the interior wall treatment used down one side rather than on every interior wall. It closes in the space too much for me. It could have be nice to see it then wrap on to the exposed vertical or the islands on the kitchen and so on. Love the exterior detailing of the concrete.

    Grant says:
  • Regarding privacy.
    You have to be aware of Japanese culture to understand this issue. It’s a very recent thing that kids have their own bedroom in japanese families. Until rather recently, in most families, everyone slept in the same room. You could say that the ‘bedroom’ concept as it is considered now was imported from the Western world during the last century.
    I understand this kind of house wouldn\’t be fitting most of European families, but Japanese really have a very different view on what ‘living together’ means.

    june says:
  • The concrete is beautiful.

    But there is not enough windows, the ceiling is low and the pattern on the walls makes it oppressive to me.
    I lived in a 40 m2 apartment with a 3 meters high ceiling and a huge window and since then, those factors are my first criteria to well-being.

    Andrée says:
  • very raw, for better or worse

    dbkii says:
  • I like this home as it has warmth as well as openness which can be hard to achieve together.
    As far as enough windows – there are large glazed openings at each end of the building, with the partial height walls allows light to flow to all areas of the home, also carefully placed small windows in the side walls frame the view to the exterior. Also I think the ceiling height is higher than standard.

    As far as privacy – for conversations sometimes open spaces i.e. going for a walk together, can provide the opportunity for heavy topics. As far as intimacy within the home there is the bathroom, also full height walls are sometimes paper thin!

    jo says:
  • This kind of partition walls have been done in Europe as well. Makes me think of Juliaan Lampens. A Belgian Architect. He also did concrete houses. In one of them the bedrooms were also seperated from the living room by partition walls who would not reach to the ceiling.
    I guess kids will be sent outside more… everytime you want some privacy it will cost you an ice cream or something.. 🙂

    Sufferd says:
  • i like Yours home/project i could live here 🙂

    architektura says:
  • I LOVE THE SIMPLICITY, CHOICE OR WALL TEXTURES AND FINISHES, DEPEND ON BUDGET AND PERSONAL TASTE, THE PRIVACY ISSUE CAN BE RESOLVED ONLY BY PUTTING FROSTED GLASS ON THE LEDGE OF BEDROOM WALLS. EASY
    SALUDOS
    JORGE RUBIO (MEXICO )

    Jorge Rubio says:
  • Feels claustrophobic to me. The texture on the walls gives my eyes no place to rest. I would really not want to live here…….and I would be totally annoyed if someone built this across the street from me.

    Sparky says:
  • It does seem very claustrophobic with a finish that is very busy and confronting. The external finish looks very rough and unfinished. The interior looks like someone has been playing to much minecraft…

    mcfizzle says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news