noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism

Colorado Villa: one roof, three generations

 

Nestled in one of Colorado’s most unspoilt landscapes, in the heart of the Rocky Mountains, this holiday villa by noa* network of architecture is designed to house three generations. The project reinterprets the iconic A- frame typology, which has become a symbol of weekend getaways from the city, and turns it into a sophisticated sequence of private and communal spaces. Taking shape as a 30-meter-long triangular prism intersected at several points by volumes of the same geometry, the home offers a cosy refuge where one can come together as a family and reconnect with nature.

 

‘We have implemented the clear geometry and outward openness typical of the A-frame, but at the same time, we have accommodated smaller, unexpected, but still very comfortable spaces within the larger volume,’ explains Andreas Profanter, noa* partner and project leader. ‘It’s a space concept similar to a matryoshka system.’

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism

all renderings by Dima Visualization, unless stated otherwise

 

 

AN INTERPLAY OF VOLUMES BY NOA*

 

Colorado villa is set within the area’s rich natural landscape, surrounded by the snow-capped peaks of the Rocky Mountains and extensive pine forests. Developed by noa* as a more complex reinterpretation of the distinctive clean geometry of the A-frame typology, the project features an interplay of volumes, creating a multifaceted spatiality with an increasing level of privacy on the higher floors. From the outside, the building appears as a single volume, yet inside it houses a completely independent private villa for the client couple and a family villa for their children and grandchildren.

 

The relationship with the surrounding landscape is constantly being pursued: large glass facades on all house fronts provide ever-changing perspectives. The boundaries between outside and inside are blurred throughout the building, as in the living area, where the architects have integrated part of the rock into the space. Past the entrance door on the east side of the house, a first stairwell provides access to three areas: the basement with parking spaces and cellar rooms, the client couple’s private villa, and the family villa with a large communal living area. The ground floor of the private villa accommodates a living room, a freestanding stairway, a kitchen with a cooking island and two offices overlooking the inner courtyard, where the barbecue area is set. The heart of the family villa is the large fireplace on the ground floor, which serves as a focal point between the spacious kitchen to the east and the generous living room to the west. Meanwhile, the double-height dining room adjoins the kitchen to the north. 

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism

 

 

On the upper floor of the villa, there are five bedrooms aligned with the roof’s ridges. The rooms have an open plan design, and the conventional division of space into sleeping area and bathroom has been fluidly reimagined, with freestanding washbasins and bathtubs. To allow the little ones to carve out a space for themselves, play areas have been created on the attic floor, which are directly accessible from the parents’ rooms.

 

‘In agreement with the clients, we designed each room with maximum autonomy and comfort,’ notes architect Andrea Dal Negro, who was part of the villa’s design team. ‘Fluid spaces, double heights, and a few surprise elements. Like, for example, the children’s playrooms, that can be reached via stairs hidden in the parents’ rooms.’

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism
the project reinterprets the iconic A- frame typology

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism
part of the rock is integrated into the living area

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism

colorado-villa-noa-network-of-architecture-designboom-large

rendering by noa*

noa* shapes colorado villa for three generations as 30-meter-long triangular prism
rendering by noa*

1/10
ground floor plan
ground floor plan
first floor plan
first floor plan
second floor plan
second floor plan
volumetric plan
volumetric plan
north-east elevation
north-east elevation
south-east elevation
south-east elevation
south-west elevation
south-west elevation
north-west elevation
north-west elevation
cross section
cross section
longitudinal section
longitudinal section

project info:

 

name: Colorado Villa

architect: noa* network of architecture (also interior design)
location: Rocky Mountains, Colorado, US
surface area: 600 sqm
renderings: Dima Visualization, noa*

ARCHITECTURE IN THE US (1299)

NOA* (20)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2794)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5