noa* designs traditional alpine mountain home with unexpected interior spaces
 

noa* designs traditional alpine mountain home with unexpected interior spaces

situated among the sweeping postcard landscapes of the northern italian mountains near bolzano, the spirit of a barn is reborn as a home. realized by noa* network of architecture, the messner house expresses the south tyrolean tradition together with a surprising interior organization and unexpected spaces. replacing a derelict structure dating back to 1850, the larch wood house, together with its spatial distribution, were designed in part ‘by recalling memories of a childhood spent in the mountains.’ through the noa messner house, with respect for the historic context and local architectural language, the design team shifts toward a new understanding of domestic space.

noa messner house
all images by alex filz

 

 

the messner house by noa* network of architecture is characterized by the dichotomy of typological tradition and spatial innovation. the exterior reflects the architectural language of the alpine context, immersing the house in the topography, while the interior expresses the impulsive vision of permeable spaces freed from standard programmatic organization. rather than the classical model of stacked slabs and room division, the interior spaces are formalized as a cluster of ‘hanging boxes,’ situated at irregular heights and interconnected by stairs and walkways. this condition is designed to reflect the experience of walking up a mountain path towards the summit. the halls are unexpectedly programmed to accommodate open ‘bathroom’ zones with tubs and showers — still the water closet is enclosed. throughout the house the further one ascends, the level of privacy and intimacy is heightened. the final ‘box’ toward the roof holds a sauna which opens out toward the surrounding mountains.

noa messner house

 

 

drawing from its context, the noa messner house expresses its larch wood structure which supports the typical gable roof. the exterior wooden trellis filters direct sunlight while two boxes, one in bronze and one a glass structure ‘peak out,’ suggesting the internal complexity. inside, the hanging boxes housing the three bedrooms, each designed as a micro-home, are supported by a wooden beam structure. studio founder and property owner stefan rier comments: ‘thinking about it, I spent a lot of my childhood playing in barns. one of my lasting and favorite memories is of when I used to climb high up in the barns and then throw myself down into the hay. maybe if I had not had that experience, I would never have come to design this house.’

noa messner house noa messner house noa messner house noa messner house noa messner house noa messner house noa messner house noa messner house

 

 

project info:

 

project title: messner house

architecture, interiors: noa* network of architecture

location: castelrotto, south tyrol, italy

program: private residence

completion: december 2017

built area: 220 square meters

photography: alex filz

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    501,537 subscribers
    - see sample
    - see sample