noa* (network of architecture) completes the renovation and expansion of the zallinger refuge at the seiser alm, or alpe di siusi, in the italian dolomites. the project presents an historical and landscape recovery intervention in a high mountain context. nineteenth-century barns are reborn as ‘mini-chalets,’ which emanate the charm of an alpine village. south tyrolean tradition is combined with design quality and sustainability in every aspect of the construction. noa* introduces 24 rooms with the new mini-chalets, leaving the original 13 rooms in the central building of the guesthouse. 

noa zallinger refuge
all images by alex filz

 

 

the original zallinger hut was built during the 19th century at an elevation of 2200 meters. it was formerly surrounded by seven barns and a small church which had since been replaced by a single large building, which over time had assumed other functions. the extension was an opportunity to revive the original structure, proceeding, as well as the restructuring of the central body of the hotel, and the construction by noa* of seven new chalets arranged with respect for the original plan of the site.

noa zallinger refuge

 

 

noa*’s aim was to recover the traditional structure of the south tyrolean mountain pastures in a contemporary way. the external cladding that surrounds the chalets is made of blocks of solid wood appearing to stack together in an alternation of full and empty spaces, becoming a dominant motif of the new settlement. the outcome, inspired by the structure of the ancient barns, avoids the glare produced by large areas of glazing, inappropriate in a high mountain context. the wooden panels are designed to open, exposing the large windows, to offer views of the spectacular alpine scenery. when the panels are closed, an evocative play of light and shadows fills the interior, contributing to the relaxation of hotel guests.

noa zallinger refuge

 

 

sustainability, respect for the mountains, and direct contact with nature are the principles that have guided all design choices. in the design of the new rooms, careful use of the space provides high levels of comfort in a small area. the wood shingles of the roof, typical of the south tyrolean tradition, were used. all the materials had been certified and the complex has obtained the ‘clima hotel’ certification. it was even decided not to illuminate the paths connecting the chalets and the shelter, to avoid light pollution and allow guests, equipped with lanterns, to admire the the starry sky.

noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge noa zallinger refuge

 

 

project info:

 

project name: zallinger

typology: hotel

location: alpe di siusi, saltria, italy

client: berghaus zallinger, luisa schenk & burger markus

architecture: noa* (network of architecture)

interior design: noa* (network of architecture)

construction start: june 2017

completion: december 2017

intervention: hotel conversion and extension

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news