norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-01

 

on the border of a working farm in the english county of suffolk, norm architects has designed a dwelling conceived as a flat roofed pavilion. the massing of the long and narrow property, named the ‘reydon grove farm’, takes into account the scale of the neighboring structures, which include the site’s existing barn and dairies. with a floor area of approximately 247 square meters, an elevated platform provides the bungalow with views across its rural surroundings.

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
all images courtesy of norm architects

 

 

norm architects specified that the house be constructed primarily from wood, with vertical larch cladding used to correspond with the site’s existing buildings. a discrete dark carbon grey metal has been used for the window frames, as well as the roof’s fascia board, while the two chimneys have been made from dark grey handmade bricks in a variety of different shades.

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
the house is located on the border of a working farm in the english county of suffolk

 

 

the bungalow has been oriented to both frame views of the meadows towards the east and simultaneously welcome the morning sun. while the north eastern façade has strategically placed openings that highlight carefully selected views, the west façade is more open with large glass panels that allow for a smooth transition between inside and out. the roof’s large overhang and its thin fascia board have been designed to make the building feel as light and airy as possible.

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
the internal layout has been divided into two main sections

 

 

divided by a central hall, the internal layout has been divided into two main sections: a semi-public area that includes the living room, dining room, and open kitchen, and a private area containing the bathrooms and bedrooms. a central ramp leads to a front door in the middle of the house, that, in turn, provides access to a spacious hall that offers a direct view through the house. the main lounge and dining room is divided by a wood burning stove that delineates its functions.

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
the living room offers sweeping views of the picturesque surroundings

 

 

the more private part of the house is found towards the secluded south west corner of the property. access to the different bedrooms is via a long gallery hallway that runs alongside the façade, giving privacy to each room. with the central hall, the long gallery, and the big multi-room, two main axes define the layout of the bungalow, providing unbroken sightlines from one end of the house to the other.

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
the bungalow has been oriented to frame the adjacent meadows

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
large glass panels allow for a smooth transition between inside and out

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
unbroken sightlines are provided from one end of the house to the other

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
the dwelling has been conceived as a flat roofed pavilion

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
an elevated brick platform provides the bungalow with views across its rural surroundings

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
a discrete dark carbon grey metal has been used for the roof’s fascia board

norm-architects-reydon-grove-farm-house-suffolk-england-designboom-02
vertical larch cladding corresponds with the site’s existing buildings

 

We cannot display this gallery

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save