noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
 
noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
mar 27, 2012

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion

noura al sayeh + leopold banchini of bahraini practice a-bureau have completed ‘bab al bahrain pavilion’, a temporary structure within one of the few public squares of bahrain. recently the site has developed more towards a large intersection for the car rather than a pedestrian plaza for its citizens, but under modified conditions, the centralized and historic area contains the potential for a lively urban space. covering the entire square to generate a sense of place, a roof structure of sheer fabric transforms into a shared environment, hosting lectures, movie screenings, public interviews and workshops. traffic is heavily reduced, returning the area back to the people for gatherings and activities.

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
aerial view of the covered public square
image © camille zakharia | all images courtesy of a-bureau

 

 

large tables and furniture are scattered throughout the pavilion for exhibitions, meetings, games and picnics. the light translucent material changes the climatic conditions with a silver reflective thermal screening on the top surface, mimicking the low technology method used in greenhouses. the existing fountain’s evaporation process cools the micro-climate creating an inviting oasis.

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
palm trees extend beyond the roof structure
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
palm trees intersect the fabric and continue through the roof plane
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
translucent fabric
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
view of the roof plane and surrounding urban development
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
detail of roof supports
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
existing fountain creates micro-climate
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
people freely walk within the once heavily-used streets
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
tables for displays
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
tables for displays
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
exhibit for architectural models
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
tables for picnics
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
aerial view
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
fewer cars pass through the square than before
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
lively gathering at night
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
gathering at night
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
at night
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
lecture held within the dark space
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
installation of the fabric
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
mobile planter
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
fabrication of urban furniture
image © camille zakharia

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
site plan

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
section

noura al sayeh + leopold banchini: bab al bahrain pavilion
section

 

 

project info:

 

organizer: manama capital of arab culture 2012, ministry of culture, kingdom of bahrain
architect: noura al sayeh & leopold banchini
exhibition design: noura al sayeh & leopold banchini
construction: syed m. ahmed, masy int.
creative wrought iron factory
bu hussain aluminium and mirrors
photography: eman ali

  • I attended some of the events that took place in the pavilion (including the Bernard Khoury + Ahmed Al-Ali lectures) and I have to say that I thoroughly enjoyed them. The pavilion itself was lovely and intimate; its utter simplicity added to its genius.

    It was a beautiful program, well done.

    Abdulla Janahi
  • I am from Bahrain and live close to the area. This “pavilion” makes the place feel weird. It makes the space feel too closed and somewhat claustrophobic. It almost feels like a construction site, but then you realize that it’s not. It’s very unnecessary.

    Moreover, this is part of the government’s desperate campaign to fix its tarnished image after crushing the anti-dictatorial protests. Dictators love putting up “public” displays to give themselves legitimacy in front of the world as their legitimacy is questioned and rejected by the people.

    anon
  • nice pictures too

    ghassan
  • More like….they covered the shape that was already there….and that was a square.
    Great idea, I hope it stays forever! Simple solution to resolve a great urban design problem of dealing with the car.

    capt obvious
  • they drew a square
    great design

    Reylt

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,997 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine