NPDA studio constructs a red brick retirement home in thailand
all images by anotherspace

 

 

 

this red brick building in thailand’s surat thani province has been designed to serve two specific functions — a retirement home for its owner, and a reception for guests at the region’s coco-nutnume resort. completed by nutthawut piriyaprakob of NPDA studio, ‘somjai house’ is clad with locally sourced brick and polished concrete, materials which not only help cool the property, but also allow it to stand out against the green of the surrounding coconut plantation.

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the building is clad with locally sourced brick and polished concrete

 

 

 

internally, the scheme consists of a master bedroom with en-suite bathroom, guest sleeping accommodation, and a pantry for family cooking. the main hall serves as a flexible multi-purpose space that can be used as a living room, a venue for parties, a coffee shop, or even a yoga area. meanwhile, an upper deck provides panoramic views of the surrounding plantation, the sea, and the neighboring hills.

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the upper deck is designed to provide panoramic views of the surrounding coconut plantation

 

 

 

the dwelling’s roofline relates to the rugged form of the surrounding landscape, but also assists wind flow, naturally cooling the site. the building’s front façade has been designed to present sweeping sea views, while enclosed porches help protect the building from the region’s hot sun.

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
a thin iron staircase was built by local craftsmen

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the main hall serves as a flexible multi-purpose space

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the use of locally sourced materials is continued internally

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
enclosed porches help shield the building from the region’s hot sun

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the upper roof deck

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the front façade has been designed to present sweeping sea views

npda studio somjai house nutthawut piriyaprakob thailand designboom
the site also serves as a reception for guests at the region’s coco-nutnume resort

 

drawings

 

project info:

 

location: thong sala, koh phagnan, surat thani, thailand
completion: 2015
area: 240 sqm
architect: NPDA studio | nutthawut piriyaprakob
interior architect: NPDA studio | nutthawut piriyaprakob
structural engineer: apisit chawacharoen
system engineer: apisit chawacharoen
photography: anotherspacestudio