o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel
 
o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel
mar 19, 2017

o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel

 

 

chinese practice o-office shared with us one of their newest projects completed in january of this year, the work studio in a plant house located in guangzhou, china. the space was renovated from a previously built green house for a local landscape design firm, using characteristics from the existing structure to help re-define the use for an office. the plant house was built on the south-facing slope of a gentle hill, utilizing a lightweight steel structure to support a sawtooth-like pitched roof canopy that acts as a giant glass house, enjoying the constant illumination of natural light throughout the day.

workstudioinplanthouse_ooffice
the plaza serves as the junction between the existing warehouse and the new glass structure
image © liky photos (also first image)

 

 

o-office maintained the existing structure and ventilation systems to preserve the aesthetic and semi-outdoor ambiance of the interior, fitting for the landscape design firm. the lower level consists of an open floor plan with polished concrete floors and and a central staircase that functions as planter and seating area. this floor is meant to be used for larger gatherings within the studio- its flexibility lends to a multi-functional environment that enjoys a covered exterior-like ambiance. on the second level, fully sealed acclimatized rooms functioning as independent constructions floating above serve as work areas for smaller management teams and projects. with a combination of opaque a transparent walls these rooms offer some visual and acoustic privacy from the main space below while benefiting from the greenhouse aesthetic and natural light.

workstudioinplanthouse_ooffice
the central space features a staircase functioning as a planter and seating area
image © liky photos

 

 

glass partitions and porous upper level ensure natural daylight reaches every area of the building. the various reflective materials and muted white surfaces are offset by the various clusters of plants spread throughout the space. slender steel and wood structural elements framing walls, doors, and windows maintain the greenhouse aesthetic and keep the interior free of visual clutter. three large heteropanax trees growing on the ground floor are left intact, helping to define the entry foyer, reaching clear to the upper level.

workstudioinplanthouse_ooffice
the upstairs provides views out of either end of the structure through a series of glass partitions
image © liky photos
 workstudioinplanthouse_ooffice
naturally-growing trees on the ground floor penetrate the upstairs level forming a garden
image © liky photos
workstudioinplanthouse_ooffice
image © liky photos

workstudioinplanthouse_ooffice
image © liky photos

workstudioinplanthouse_ooffice
portions of the roof are left translucent for natural daylight, with opaque panels placed over the enclosed working areas
image © liky photos

workstudioinplanthouse_ooffice
wood window and door frames add an element of warmth to the glass and concrete interior
image © liky photos

workstudioinplanthouse_ooffice
image © liky photos
workstudioinplanthouse_ooffice
image © liky photos

 

 

 

 

project info:

 

 

architect: o-office architects
principal: jianxiang he, ying jiang
design team: chengqiang huang, xiaolin chen, tao zhang
project size: 1214 ㎡
completion: jan 2017

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Amazing space! How I wish I could live in such a gorgeous office! It is beyond beautiful!

    Tommy says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
502,379 subscribers
- see sample
- see sample