in creating its design for an office space in shibuya-ku, tokyo, architectural studio 2001’s main concern was producing a location capable of adapting to a diverse range of work styles and business models. in response to the abundance of office rental websites — each equipped with a comparative review facility — the studio’s plan is designed to appeal to as many prospective renters as possible by reducing the 50 year old concrete apartment building to its raw, unfinished state. 


the different textures of existing concrete walls and the repair mortar created a variety of walls.
all images by shimizu ken

 

 

to achieve this, studio 2001 set about stripping the space down as much as possible, what the team democratically call, ‘dismantling the existing dwelling positively’. by reducing the walls back to their constructive, skeletal state, 2001 create a space that is characterized by its variety of contrasting walls and textures, while simultaneously retaining a single homogenous style. the subdued palette of the exposed wall is continued onto the floor of the office with the use of grey vinyl tiles, an adaptive material for an adaptive space. repairs with mortar took place only in areas where deterioration specifically required it, tonally matching the floor and adding a contemporary feel to the industrial frame.


the functional facilities — such as air-conditioners and outlets — are incorporated into the grid of vinyl cable.

 

 

in what is probably the space’s most noteworthy feature, a ‘hypothetical ceiling’ has been conceived at the top of the space by means of an interconnected grid of vinyl cables. these cables are in turn supported by constructs traditionally used in a suspended ceiling, such as threaded rods and ceiling joints. in this way, the grid is capable of performing all the functions of a traditional ceiling without cramping the space. the thin, weaving wires also add to the overall ‘stripped back’ aesthetic of the office, enhancing the utilitarian character of the office. elsewhere, the toilet is concealed within a white box that descends from the ceiling, a structure whose exterior also incorporates the kitchen unit. with this alignment the studio was keen to keep the kitchen small and unobtrusive, discouraging the conflation of work and living space.


the team revealed what they call the ‘skeleton’ of the building, and incorporated it into their design


in order to make the ‘hypothetical ceiling’, 2001 scultped vinyl cable into a grid form with ceiling threaded rods


the grid is capable of suspending air conditioners, lighting fixtures, and other technical facilities


the floor is created using vinyl tiles


the wall was repaired with mortar only where deterioration required it


the bathroom is concealed in a white box that descends from the ceiling


the kitchen area is reduced and concealed 

 

drawings

 

 

project info:

 


title: office in sendagaya
architects: yoshi kishida / 2001
location: shibuya-ku, tokyo, japan
construction: ROOVICE
total floor area: 90.90 sqm (#310 : 47.00 sqm + #320 : 43.90 sqm)
project year: 2015
photographs: shimizu ken

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news